Ilja Leonard Pfeijffer auteur Poëziegeschenk 2015

Ilja Leonard Pfeijffer Foto Gelya Bogatishcheva

Schrijver, dichter, columnist en criticus Ilja Leonard Pfeijffer (1968) volgt K. Schippers op als auteur van het Poëziegeschenk. Dat is zojuist in de eerste aflevering van talkshow Pauw bekendgemaakt.

Pfeijffer brak dit jaar als romanschrijver bij een groot publiek door met zijn roman La Superba. Deze roman, gesitueerd in Pfeijffers woonplaats Genua, kreeg nominaties voor zowel AKO Literatuurprijs als Gouden Boekenuil. In mei werd de roman bekroond met de Libris Literatuur Prijs.

Voor zijn vertrek naar de Italiaanse kustplaats Genua, waar hij inmiddels 6 jaar woont, was Pfeijffer als classicus verboden aan de Universiteit Leiden. Met zijn poëziedebuut, Van de vierkante man, sleepte hij in 1998 een nominatie binnen voor de VSB Poëzieprijs, de grootste Nederlandse poëzieprijs. Hij won met die bundel de C. Buddinghprijs.

Liefde

Het thema van de derde editie van de Poëzieweek is liefde. De themaweek opent op donderdag 29 januari met Gedichtendag en wordt woensdagavond 4 februari feestelijk afgesloten met het Gedichtenbal. Het Poëziegeschenk wordt door boekhandelaren aan klanten aangeboden bij besteding van minimaal € 12,50 aan poëziebundels.

De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Poëzieclub, Stichting Poetry International, VSB Poëzieprijs, Poëziecentrum, de Turing Gedichtenwedstrijd, Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Wintertuin, het Nederlands Letterenfonds, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Boek.be en de CPNB.

Tijdens de Poëzieweek worden onder andere de Herman de Coninckprijs en de VSB Poëzieprijs uitgereikt en vinden het Gedichtenbal en de Nederlandse Kampioenschappen Poetry Slam plaats.

    • Roderick Nieuwenhuis