Hij krijgt een doelman uit 020 als concurrent

Niemand die het zag aankomen: Ajax-keeper Kenneth Vermeer vertrekt naar aartsrivaal Feyenoord. Dat is slecht nieuws voor Erwin Mulder. Is hij straks nog wel de vaste doelman van de Rotterdammers?

Feyenoord-keeper Erwin Mulder na het duel met FC Twente (0-0). Hij hoorde na afloop dat hij een concurrent krijgt: Kenneth Vermeer van Ajax. Foto VI images

Jordy Clasies verbazing voor de camera van Fox Sports vatte wel zo’n beetje het gevoel samen in de Nederlandse voetbalwereld: „Wíe?” Geconfronteerd met het nieuws over de beoogde nieuwe doelman trok de Feyenoord-aanvoerder direct na de wedstrijd tegen FC Twente (0-0) een prachtig gezicht vol ongeloof. Gespeeld of niet, hij zei van niets te weten. „Als het zo zou zijn” wilde hij best reageren. „Maar nu nog niet.”

Kenneth Vermeer (28) is dus op een medische keuring na Feyenoorder. Gevoelig, altijd, en zeldzaam, zo’n overgang van Amsterdam naar Rotterdam. Ajax-trainer Frank de Boer toonde zich enkele uren eerder in Groningen, waar Ajax gisteren een 2-0 nederlaag leed, „geschokt” over het vertrek van de reservedoelman. De directie van Ajax wilde soepel zijn bij het stellen van de afkoopsom voor het contract van Vermeer, dat nog één jaar doorliep. Maar dit kon toch niet helemaal de bedoeling zijn, leek De Boer te willen zeggen.

Achteraf: de voortekenen waren er

Feyenoord slaat toe voor naar verluidt ruim 7 ton, en legt de doelman vast voor vier jaar. Vermeer had zijn trainer De Boer zaterdag gevraagd even te gaan zitten, voor hij zijn transfervoornemen met hem deelde. De indirecte bevestiging van het vertrek van de reservedoelman annex penaltykiller Vermeer bij Ajax volgde gisteravond met het aantrekken van PEC Zwolle-doelman Diederik Boer als nieuwe tweede Ajax-doelman.

Zo ging het allemaal even heel snel voor en tijdens het weinig prikkelende duel tussen Twente en Feyenoord in de Enschedese Grolsch Veste.

Erwin Mulder was vaste waarde tijdens de opleving van Feyenoord de afgelopen drie seizoenen onder coach Ronald Koeman, maar kon, om maar iets te noemen, nooit op bijzondere belangstelling van de bondscoach rekenen. Hij is zo’n doelman die wel eens in de fout gaat, maar welke niet? Tikkeltje kleurloos misschien voor een keeper. Verder prima.

Toch, met de wijsheid achteraf, de voortekenen waren er. Feyenoord-coach Fred Rutten had deze week nog gezegd dat als er in de keepersfouten van Mulder – zoals in het uiteindelijk gewonnen Europese play-offduel tegen Zorya Loegansk donderdag – „een trend gaat zitten” hij „op termijn misschien een keuze moet maken” voor een andere doelman. Maar nog niet zondag, gisteren dus, tegen FC Twente. „Daar kan hij zich gaan herstellen”, zei Rutten.

Maar de komst van Vermeer was gisteren voor de aftrap al bijna bezegeld. Al had hij de wedstrijd van zijn leven gekeept, Mulder moet Vermeer naast zich gaan dulden, en zeer waarschijnlijk zelfs voor zich. Meer dan wat de Feyenoord-doelman gisteren deed kon hij niet doen om in de achting van zijn trainer te stijgen. Onmachtig Twente maakte het Feyenoord niet moeilijk en Mulder moest één keer zweven naar de kruising op een schot van Kamohelo Mokotjo.

Wanneer wist Mulder eigenlijk dat hij concurrentie gaat krijgen van Vermeer? Rutten had hem het nieuws – toch een brevet van onvermogen voor de doelman – willen besparen in aanloop naar de wedstrijd tegen Twente. Maar toen Ajax-trainer De Boer in Groningen open kaart speelde, kroop het nieuws via allerlei digitale kanalen richting Enschede. Als hij het niet al wist, moet Mulder het welhaast gevoeld hebben.

Niet beschikbaar voor de pers

Na afloop wist hij het sowieso. En zo was het langste gezicht in de spelersbus terug naar Rotterdam dat van Mulder. Een doelman die zijn doel schoon had gehouden, maar chagrijnig oogde alsof hij zojuist een kapitale blunder had begaan. Starend naar zijn smartphone negeerde hij de ene verslaggever die toch nog een reactie probeerde te ontfutselen aan de 25-jarige doelman. Nee, Mulder was niet beschikbaar voor de pers.

Had trainer Rutten Mulder ingelicht voor de wedstrijd? Stamelend: „Dat kan ik... Ik denk... Ik heb nog niet met hem daarover gesproken”, zei Rutten na de wedstrijd. Maar zonder de komst van Vermeer te bevestigen toonde de Feyenoord-coach zich alvast content met de aanwinst. Een topkeeper erbij en een gevoelige tik ook nog voor de vijand, zijnde Ajax.

En de knauw voor Mulder? „Het hoort allemaal bij een groeiende club, in ontwikkeling”, zoals Rutten herhaaldelijk zei. „Dat is heel normaal hoor. Daar moet zo’n jongen maar mee omgaan. Gezien het aantal wedstrijden heb je concurrentie nodig. Dat hoort er nu eenmaal bij.”

    • Bart Hinke