GroenLinks wil betrokken blijven bij Afghanistan-missie

Nederlandse militairen bij een politiepost in de Afghaanse stad Kunduz, augustus 2011.
Nederlandse militairen bij een politiepost in de Afghaanse stad Kunduz, augustus 2011. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

GroenLinks vindt het belangrijk dat Nederland betrokken blijft bij Afghanistan. Een oordeel kan de partij echter nog niet vellen over de Nederlandse bijdrage aan de nieuwe NAVO-missie.

Dat laat een woordvoerder tegenover persbureau Novum weten. Vanmiddag stuurde het kabinet een brief aan de Tweede Kamer waarin het parlement werd ingelicht over de plannen.

Troepen moeten Afghaanse leger assisteren

Nederland gaat honderd militairen naar Afghanistan sturen en hun missie moet op 1 januari 2015 beginnen. Tenminste als de Afghaanse autoriteiten hiermee instemmen. Huidig president Hamid Karzai is tegen het tekenen van een overeenkomst waarin wordt vastgelegd onder voorwaarden Amerikaanse militairen in Afghanistan opereren.

De militairen zullen ingezet worden voor het trainen, adviseren en assisteren van Afghaanse veiligheidstroepen. Deze missie moet een vervolg worden op de huidige NAVO-missie in Afghanistan. Het is de bedoeling dat er vanaf volgend jaar een aanzienlijk kleinere internationale troepenmacht in het land blijft (ongeveer vijftienduizend eenheden, waarvan het gros uit de VS).

Kunduz pijnpunt GroenLinks

GroenLinks raakte in 2011 intern verscheurd nadat de toenmalige Kamerfractie de politiemissie in de Afghaanse provincie Kunduz politiek mogelijk maakte. De kabinetsplannen voor de nieuwe NAVO-missie gaat GroenLinks naar eigen zeggen uitgebreid onderzoeken. Zowel in de fractie als breder in de partij.

RTV Drenthe maakte onderstaande documentaire over het leven van Nederlandse soldaten in Kunduz: