‘Gebrek aan concentratie’ bij het sterrenteam van Real Madrid

De kampioen van Spanje heeft het duurste team ooit. Maar de resultaten blijven nog uit.

Voor het begin van het nieuwe seizoen gold Real Madrid als de gedoodverfde kampioensploeg. In de zomer haalde de Koninklijke uit de Spaanse hoofdstad opnieuw peperdure topspelers. Dit terwijl aartsrivaal Barcelona na twee zwakke seizoenen het vertrek van succestrainer PepGuardiola nog altijd te boven moet komen. En regerend landskampioen Atlético Madrid tijdens de zomer meerdere sterspelers zag vertrekken.

Maar met het seizoen twee weken onderweg, maakt Real tot nu toe weinig indruk. Het Madrileense sterrenensemble trad half augustus bij de strijd om de Europese Super Cup aan met het duurste team ooit: de basiself kostte in totaal circa 470 miljoen. Een bedrag dat gehaald wordt dankzij nieuwe aankopen als het Colombiaanse talent James Rodríguez (75 miljoen euro) en de Duitse middenvelder Toni Kroos (30 miljoen). Voor een team dat al dure spelers kent als Cristiano Ronaldo, Karim Benzema en Gareth Bale.

Die Europese Super Cup tegen het veel zwakkere Sevilla werd nog met gemak gewonnen. Maar de nationale supercup, tegen stadsgenoot Atlético, ging verloren. Ook de eerste seizoenswedstrijd – een magere 2-0 tegen promovendus Córdoba – was weinig overtuigend.

En gisteren liep de tweede competitieronde uit op een debacle. In San Sebastián werd een zeer comfortabele voorsprong weggeven. Na een half uur stond Real met 2-0 voor tegen Real Sociedad, maar die kwam zeer verrassend terug. Het werd uiteindelijk 4-2 voor de Baskische club.

Coach Carlo Ancelotti weet het verlies aan „een gebrek aan concentratie”. Enkele spelers wezen daarnaast op het wegvallen van de Argentijnse middenvelder Ángel di María, die voor 75 miljoen naar Manchester United is vertrokken. Ook in 2012 kende Madrid een zeer zwakke seizoensstart. Cristiano Ronaldo liep toen mopperend over het veld en vierde zijn schaarse doelpunten ingetogen en alleen. Dat seizoen werd, op de Spaanse Super Cup na, geen prijs gewonnen.

    • Merijn de Waal