Fyra-debacle bijna afgerond - ‘treinen dit weekend naar Italië’

Fyra treinstellen op een rangeerterrein in Watergraafsmeer. Foto ANP / Koen van Weel

De eerste Fyra-treinen van de Nederlandse Spoorwegen worden dit weekend vermoedelijk geretourneerd aan treinenbouwer AnsaldoBreda in Italië. De Nederlandse treinvervoerder krijgt 125 miljoen euro terug voor de treinen.

Dat meldt de NOS op basis van anonieme bronnen. De zestien hogesnelheidstreinen staan al anderhalf jaar op een rangeerterrein in Amsterdam nadat technische problemen het gebruik onmogelijk maakten. Vorig jaar verloor een Fyra een bodemplaat, waarna de treinen niet meer mochten rijden in Nederland en België. Uit onderzoek bleek dat er veel mis was met de treinen.

In maart schikte de NS met AnsaldoBreda over de treinen. Voor 125 miljoen euro kocht de Italiaanse fabrikant de voertuigen weer terug. Als AnsaldoBreda de treinen weer doorverkoopt, krijgt ook de NS een deel van de opbrengsten.

Met de afwikkeling van het Fyra-debacle (reconstructie) denkt de NS na een verliesgevend jaar weer winst te kunnen gaan maken.

    • Hans Klis