‘Fietsen is goed voor het seksleven’

Dat schrijft NU.nl naar aanleiding van een Britse enquête

illustratie martien ter veen

De aanleiding

Er bestaat weinig twijfel over in de wetenschap: lichaamsbeweging is goed voor je. Het draagt bij aan een gezonder lichaam en een beter humeur. En daar kan het seksleven weer van profiteren. Dat specifiek fietsen de seks verbetert, zou blijken uit Brits onderzoek waar NU.nl afgelopen week over berichtte, onder de kop ‘Fietsen is goed voor het seksleven’.

Waar is het op gebaseerd?

NU.nl heeft het artikel gemaakt in samenwerking met hun collega’s van Vrouwonline.nl. Zij baseren zich op de Britse tabloid Daily Mail, maar die hebben het artikel om onbekende redenen van hun site verwijderd. NU.nl heeft de link daarom na enkele dagen aangepast. Ze verwijzen nu naar Daily News 724, een Amerikaanse site die nieuwsberichten van andere media kopieert. Ook zij verwijzen vruchteloos naar de Daily Mail.

Bij die dubieuze kopieersite is wel te lezen waar het onderzoek over moet zijn gegaan: er is aan 2.500 mensen gevraagd naar hun gesteldheid bij het fietsen, en 39 procent van de respondenten zegt dat fietsen ze meer energie voor tussen de lakens heeft opgeleverd.

Een positief onderzoek, maar dat is misschien niet zo verwonderlijk: de enquête is uitgevoerd door een fietsverhuurbedrijf. Dat is overigens wel in het artikel van NU.nl toegevoegd, na de vragen van deze krant.

En, klopt het?

Rik van Lunsen, hoofd van de afdeling Seksuologie van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) zegt het zo: „Lekker sporten is goed voor je welbevinden, en dat is goed voor alles.” Maar als het om veel fietsen gaat, is hij minder positief. Sterker: volgens hem zijn er alleen wetenschappelijke onderzoeken bekend die een negatieve relatie tussen seks en fietsen aantonen. „Ten eerste is er de druk op het perineum, het stukje tussen de balzak en de anus, of de vagina en de anus. Door veel te fietsen kun je daar zenuwbeschadigingen oplopen, wat erectiestoornissen bij mannen veroorzaakt, en pijn bij seks voor vrouwen.”

Ook het permanente aanspannen van de bekkenbodem kan problemen opleveren, legt Van Lunsen uit. „Die groep spieren is voor fietsers, maar ook voor marathonlopers, turners en ballerina’s, moeilijk te ontspannen, terwijl er voor de seksualiteit belangrijke structuren door naar beneden lopen.”

En er zijn meer risico’s, zoals te lezen is in het boek Sport en Seks (2011) van uroloog Mels van Driel. Hij schrijft over een mountainbiker die na een val op de stang een scheurtje in een slagader in zijn penis opliep, en anderhalf jaar lang met een erectie zat. ‘Priapisme’ heet dat.

Verminderde vruchtbaarheid is volgens Van Driel sowieso een ‘typisch wielrennerskwaaltje’. De balzak moet immers krimpen en uitzetten naar gelang de buitentemperatuur, maar zit in een wielrenbroek opgesloten tegen het warme lichaam. Bovendien kan de combinatie van wrijving, zweten en die strakke broek leiden tot huidirritatie, zweetklierontsteking en steenpuisten. Tot wel drie centimeter groot.

Voor vrouwen zijn de gevolgen niet minder ernstig. Van Driel citeert voormalig wielrenprof Leontien van Moorsel, na haar werelduurrecord tijdrijden: „Wij zitten echt op onze tere delen. Het schuurt maar door. Een gewone tijdrit is al een aanslag, maar na zo’n recordpoging ziet het er helemaal niet meer uit.”

Een voorkomende afwijking bij fietsende vrouwen is een verstoring van de lymfedrainage, waardoor een van de schaamlippen totaal vervormd raakt. Ook wel de ‘bicyclist’s vulva’ genoemd.

Als het gaat om seksuele problemen bij sporten, schrijft Van Driel, staat wielrennen ruimschoots op nummer één.

Conclusie

Volgens het artikel van NU.nl verbetert fietsen het seksleven. Dat baseren ze via via op een enquête van een fietsenverhuurbedrijf. In het algemeen is sporten wel goed voor lichaam en geest, en dus voor seks, maar fietsen kan nogal wat nadelige gevolgen hebben. Zeker voor het seksleven. Wij beoordelen de stelling daarom als grotendeels onwaar.

    • Peter van der Ploeg