Festival Encore vangt het actuele urban geluid

Encore is de naam van een populaire wekelijkse hiphop- en R&B-clubnacht in de Amsterdamse Melkweg. De eerste editie van het gelijknamige festival, met volgens de organisatie 10.000 bezoekers, bleek gisteren inderdaad een uitvergroting van die clubnacht. Er zijn verschillende podia maar overal overheerst hetzelfde geluid, dat van de meest recente hiphop- en R&B-hits, met een hoofdrol voor beats van DJ Mustard, de dominante urban producer van dit moment met zijn simplistisch stuiterende oldschooldrums, massieve synthesizergeluiden en loodzware bassen.

In de clubnacht wordt vaak opgetreden en hier, op festivalformaat, komen de acts massaal hun hits zelf uitvoeren. Het publiek kolkt wanneer Adje en zijn SlodderVosGang met ontbloot torso over het podium rennen tijdens de uitvoering van opzwepende kraker Hele Meneer, inclusief bubblingremix. In de slimme hitmedley Encore All Stars komt een keur aan Nederlandse rapacts langs om een hit te vertolken, van SBMG – Oeh Na Na - tot HydroBoy - Hindabuilding.

Grote Amerikanen als de funky melodische Ty Dolla $ign en poppy rapper Kid Ink doen geroutineerd hun hitshow. De rauwe rapper Pusha-T heeft live een opvallend hoge stem maar overtuigt op zijn ijzersterke beats met kracht en charisma. Hij en Vic Mensa zorgen voor even een ander geluid op een festival waarbij in de ene tent een dj hits draait, van een artiest die even later in een andere tent staat op te treden. Encore vangt het actuele geluid én houdt dat vervolgens stoïcijns vast.

    • Saul van Stapele