Europa verdeeld over bewapening van Oekraïne

Poetin luistert niet naar westerse sancties. Wat nu? Duitsland verzet zich tegen militaire steun aan Kiev.

In Europa en in de Verenigde Staten gaan stemmen op om Oekraïne te bewapenen, nu pro-Russische rebellen oprukken langs de Zwarte Zee. Tegelijkertijd onderhandelen Oekraïne en Rusland vandaag in Minsk over een staakt-het-vuren.

Op een EU-top van regeringsleiders in Brussel pleitte president Dalia Grybauskaite van Litouwen zaterdag voor wapenleveranties aan Kiev. Ze zei dat Rusland „praktisch in een toestand van oorlog tegen Europa” verkeert. De Duitse bondskanselier Angela Merkel wees bewapening van Oekraïne evenwel af: „Daarmee kunnen we de indruk wekken dat dit conflict militair kan worden opgelost.”

Merkel erkende dat de EU verdeeld is over wapenleveranties. „Het is een discussie die misschien door sommige landen anders wordt beantwoord”, zei de bondskanselier. De Oekraïense president Porosjenko, die in het weekend ook in Brussel was, zei dat hij „succesvolle bilaterale consultaties met een aantal EU-landen” heeft gehouden over „het uitbreiden van militair-technische hulp aan Oekraïne”.

Later deze week komen de regeringsleiders van de NAVO bijeen voor een top in Wales, die door het thema Oekraïne zal worden gedomineerd. In Amerika pleitten gisteren de Amerikaanse Democratische senator Robert Menendez en zijn Republikeinse collega John McCain voor steun aan het Oekraïense leger. McCain zei op tv: „In godsnaam, kunnen we deze mensen niet helpen zichzelf te verdedigen?”

Westerse politieke en economische sancties tegen Rusland lijken niet de gewenste deëscalatie door Rusland tot gevolg te hebben. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier suggereerde in het weekend in de Duitse krant Märkische Allgemeine dat Rusland nu probeert een landverbinding tot stand te brengen van Oost-Oekraïne naar de Krim, het schiereiland dat Moskou eerder dit jaar annexeerde. „Blijkbaar heeft Rusland problemen met de bevoorrading van de Krim”, zei Steinmeier.

Hij impliceerde zo dat het Kremlin nauw betrokken is bij het offensief van de pro-Russische rebellen. De woordvoerder van Merkel sprak vrijdag al van een Russische „militaire interventie” in Oekraïne.

De EU-leiders gaven zaterdag de Europese Commissie opdracht nieuwe sancties voor te bereiden. Mogelijk worden Russische financiële instellingen vanaf volgende week harder geraakt dan tot dusver door de sancties van Brussel. Australië besloot gisteren de bestaande Europese sancties tegen Rusland over te nemen.

Russische en Oekraïense diplomaten praten vandaag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk over een wapenstilstand, onder leiding van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov wil „onmiddellijk” een staakt-het-vuren. Ook Porosjenko zei te hopen op deze uitkomst. Aan het beraad in Minsk zou ook een gezant van de opstandelingen in Oost-Oekraïne deelnemen.

Poetin eiste gisteren onderhandelingen over de toekomstige status van de afgescheiden ‘volksrepublieken’ Loegansk en Donetsk. De gesprekken zouden moeten gaan over „de politieke organisatie van de maatschappij en de staatsvorm in Zuidoost-Oekraïne”. (AP, AFP)