De Duitsers hebben voor het eerst sinds 1991 miljarden over

Sfeerbeeld van de haven van Hamburg. Foto ANP/ Marco de Swart

De Duitse economie heeft een goed eerste halfjaar gehad. Er kwam 16,1 miljard euro meer binnen dan er werd uitgegeven. Het federale budget lag in de eerste zes maanden 4 miljard in de plus. Het is voor het eerst sinds 1991 dat er sprake is van een overschot.

De hogere inkomsten hebben vooral te maken met extra inkomsten uit belastingen, schrijft Der Spiegel. Er zijn meer mensen aan het werk in Duitsland, dus wordt er ook meer geld afgedragen. Het geld uit belastingen, zo’n 330 miljard euro, zorgde voor bijna de helft van de totale inkomsten.

2014 lijkt het derde opeenvolgende jaar te gaan worden waarin Duitsland zwarte cijfers schrijft. Vorig jaar was er een overschot van 0,3 procent van het bbp, in 2012 was dat 0,1 procent.

Minder tweede kwartaal

De economische groei in Duitsland in het eerste halfjaar was 0,8 procent ten opzichte van de tweede helft van 2013, ondanks een minder tweede kwartaal, waarin er sprake was van een krimp van 0,2 procent.

    • Frank Huiskamp