China wil journalisten heropvoeden

Chinese journalisten moeten zich laten bijscholen in „marxistische nieuwswaarden” en mediabedrijven moeten gemoderniseerd worden. In twee gespreksrondes met Chinese uitgevers en de Chinese Journalisten Associaties heeft partijleider en president Xi Jinping uitgevers en journalisten opgedragen socialistische waarden te koppelen aan de modernste vormen van journalistiek en publiceren.

Chinese journalisten moesten eerder dit jaar al ideologische examens afleggen en cursussen over socialisme met Chinese karakteristieken bijwonen. Deze sessies worden nu uitgebreid met lessen in marxistische nieuwswaarden, die erop neerkomen dat journalisten begrijpen dat zij spreekbuizen van de Communistische Partij van China zijn en zij zich in hun werk laten leiden door ideologische en niet door commerciële principes.

De trainingen zijn vooral bedoeld voor de journalisten van de snel in aantal groeiende websites en van de commerciële media –niet door de partij zelf uitgegeven kranten, weekbladen en blogs. De Chinese autoriteiten vrezen voortdurend dat zij de greep op deze stroom aan nieuwe publicatievormen verliezen en zoeken naar wegen om ook de sociale media direct en indirect te controleren.

Met zijn oproep om mediabedrijven te moderniseren – ofwel traditionele en nieuwe media integreren – maakt Xi duidelijk dat de weinig technologisch onderlegde leden van zijn Politbureau begrijpen dat de opkomst van sociale media, zoals het Chinese Twitter (Weibo) en WeChat, niet is tegen te houden. Verwacht wordt dat door deze opstelling de grote regionale mediabedrijven vaart maken met de ontwikkeling van nieuwe sites, online kranten en televisie.