Britse premier Cameron kondigt nieuwe anti-terreurmaatregelen aan

Foto Reuters/ Luke MacGregor

De Britse premier David Cameron heeft vandaag nieuwe anti-terreurmaatregelen aangekondigd vanwege de toegenomen dreiging van terugkerende jihadstrijders die meevechten in de strijd in Syrië en Irak. Zo mag de politie paspoorten van verdachte reizigers bij de grens innemen en worden luchtvaartmaatschappijen verplicht passagierslijsten te overhandigen om strijders te identificeren.

De dreiging van terugkerende jihadstrijders is de afgelopen tijd flink toegenomen. Dit weekend werd het dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk verhoogd van “substantieel” naar “ernstig” vanwege de situatie in Syrië en Irak, waar de extremistische strijders van IS steeds meer terrein winnen. “Ernstig” is het op een na hoogste niveau, alleen “kritiek” is nog hoger. Het is voor het eerst in drie jaar dat er sprake is van dit dreigingsniveau.

Weerzinwekkend

Cameron noemde het “weerzinwekkend” dat Britse inwoners “hun trouw hebben gezworen” aan groeperingen als IS, schrijft de BBC. Volgens Cameron zijn er rond de 500 Britten die meevechten in Irak en Syrië. Het Verenigd Koninkrijk bekijkt momenteel “specifieke en discrete” bevoegdheden om ervoor te zorgen dat verdachten het land niet meer in mogen.

Met deze nieuwe maatregelen houden Britten die van terreurdaden verdacht worden wel hun burgerschap, maar wordt ze voor een bepaalde periode toegang tot het Verenigd Koninkrijk ontzegd.

Foley

De onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley door een militant van IS eind augustus heeft internationaal voor veel opschudding gezorgd, maar in het Verenigd Koninkrijk in het bijzonder. Dat had ermee te maken dat de beul in de video die online werd gezet met een overduidelijk Brits accent sprak. Er wordt breed aangenomen dat de verantwoordelijke dan ook uit het Verenigd Koninkrijk afkomstig is. De geheime dienst zegt te weten om wie het gaat, maar er is nog niets officieel bekendgemaakt.

Nederland

Vrijdag werd duidelijk dat het kabinet verregaande maatregelen voorbereidt om op te treden tegen terugkerende Nederlandse jihadreizigers, zo bleek uit een brief die ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PvdA) aan de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Zo wil het kabinet mensen met een dubbele nationaliteit waarvan de veiligheidsdiensten denken dat ze lid zijn van een terreurgroep, zelf het Nederlanderschap kunnen ontnemen. Nu kan dat alleen na uitspraak van een strafrechter. Opstelten wil die rechterlijke toets vooraf wegnemen. Onder de nieuwe regels die het kabinet voorbereidt, kan hij zelf het Nederlanderschap afnemen, en moet de getroffene achteraf zijn recht halen bij de bestuursrechter. Deze maatregel is alleen mogelijk bij mensen met een dubbele nationaliteit, omdat het stateloos maken van burgers indruist tegen het internationaal recht.

Mensen van wie de staat denkt dat ze zich hebben aangesloten bij een terreurbeweging, komen nu al op een zogenoemde ‘sanctielijst’. Wie mensen op deze lijst met geld of informatie helpt, moet in de toekomst strafbaar worden en kan zelf ook op de lijst worden geplaatst.

Wie door de staat wordt verdacht van voorbereidingen om af te reizen naar strijdgebieden zoals Syrië of Irak, zal op allerlei manieren worden lastiggevallen. Opsporingsinstanties zullen onderzoek starten, mensen zullen worden aangemeld voor jeugdzorg of bijvoorbeeld worden geweerd uit bepaalde wijken.