Britse ouders die zieke zoontje meenamen uit ziekenhuis langer vast

Spaanse politieagenten bij het busje waarin de ouders van Ashya King vervoerd werden. Foto AFP/ Javier Soriano

De ouders die hun ernstig zieke 5-jarige zoontje vorige week tegen medisch advies in meenamen uit een Brits ziekenhuis, blijven nog in ieder geval 72 uur vastzitten. Dit weekend was er een ware klopjacht op de twee gaande. Ze werden uiteindelijk in Spanje aangehouden.

Na die 72 uur kan de Spaanse rechter besluiten dat de ouders nog langer blijven vastzitten, of dat ze worden vrijgelaten, schrijft persbureau AP.

Stralingstherapie

De ‘ontvoering’ was de afgelopen dagen groot nieuws in Engeland. De ouders van Ashya King, die een hersentumor heeft, namen hem mee uit het ziekenhuis waar hij lag, omdat ze het niet eens waren met de behandeling die hij kreeg. De ouders meenden dat de autoriteiten in Engeland hun zoontje niet de behandeling gaven die hij nodig heeft.

Ze vinden dat Ashya een nieuw soort stralingstherapie, met protonen, zou moeten krijgen, maar dat die niet aan hem wordt gegeven. Het enige ziekenhuis in Engeland dat dit soort therapie aanbiedt, alleen voor kanker in de oogbal, zei dat de behandeling voor Ashya’s type kanker geen effect zou hebben. Dus reisden de ouders van de jongen naar Tsjechië, in de hoop op behandeling. Sinds hun arrestatie, gisteren in het zuidoosten van Spanje, ligt Ashya in een Spaans ziekenhuis. De ouders waren in Spanje voor de verkoop van hun tweede huis, om zo geld te krijgen voor de behandeling van hun zoontje.

Het ziekenhuis zegt dat het “verschillende gesprekken” heeft gehad over welke mogelijkheden er waren, dat het een second opinion heeft aangeboden, en dat het aanbood met hulp een behandeling in het buitenland te vinden. Vorig jaar kregen 99 Engelse kinderen, à 8 miljoen pond, elders therapie met protonstralen.

Kritiek

De politie heeft de klopjacht op de ouders verdedigd en stelde dat Ashya volgens medische deskundigen in levensgevaar was, omdat hij niet meer de zorg kreeg die nodig was, maar familie van het jongetje heeft hard uitgehaald naar de Britse autoriteiten. De oma van Ashya, Patricia King, noemde het een “absolute schande” dat haar zoon en schoondochter beschuldigd worden van verwaarlozing. Volgens haar zijn het de autoriteiten die nu wreed te werk gaan, omdat “zij degenen zijn die die arme Ashya hebben meegenomen en zijn ouders niet toestaan hem te zien”, zo zei ze tegen de BBC.

De woordvoerder van de Britse premier David Cameron heeft vandaag gezegd dat mensen uit het hele land geraakt zijn door de situatie van de ouders.

    • Frank Huiskamp