Zelf doseren van pillen is beter

Het bijstellen van medicatie om hoge bloeddruk te verlagen kan de dokter beter aan de patiënt overlaten. Dat blijkt althans uit een Britse studie die verscheen in het Journal of the American Medical Association. De bovendruk van mensen die een jaar lang zelf maten en doseerden was 9 millimeter kwikdruk lager dan van mensen die dat overlieten aan de huisarts.

Volgens ondezoekers van de University of Oxford betekent dit verschil in dat de ‘doe-het-zelvers’ een 30 procent lagere kans op een beroerte hebben. Om die lagere bloeddruk te bereiken slikten de patiënten in de experimentele groep gemiddeld wel bijna een pil meer dan de controlegroep.

De onderzoekers denken dat die hogere dosis verantwoordelijk is voor het betere resultaat. Maar misschien zijn thuisdokterende patiënten wel gezonder gaan leven.

    • NRC