Robben, Huntelaar en Van der Vaart niet bij Oranje

Arjen Robben Foto ANP

De tegenslagen voor bondscoach Guus Hiddink stapelden zich dit weekend op. Oranje moet het in de eerste EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Tsjechië volgende week dinsdag mogelijk stellen zonder Arjen Robben, Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart. Ook de oefenwedstrijd tegen Italië in Bari komende donderdag zal waarschijnlijk zonder het ervaren drietal plaatsvinden.

De KNVB meldde gisteravond dat de drie Bundesliga-spelers zich vanavond niet bij Oranje zullen voegen. Alleen PSV-aanvaller Luciano Narsingh is als vervanger opgeroepen. Robben is geblesseerd aan zijn enkel en ontbrak ook al in de wedstrijd zaterdag tegen Schalke 04 (1-1), de club van Huntelaar. De Nederlandse centrumspits is ziek en deed evenmin mee aan het Duitse topduel. Van der Vaart heeft last van zijn bovenbeen. Hij viel in het thuisduel zaterdag tegen Paderborn (3-0 nederlaag) uit. Zijn fysieke ongemakken braken hem ook op in de aanloop naar het WK, toen een kuitblessure een plek in de selectie van Louis van Gaal in de weg stond.

Ron Vlaar is een twijfelgeval na zijn kuitblessure die hij opliep in het duel van Aston Villa tegen Hull City (2-1) en Ibrahim Afellay, de grootste verrassing in de selectie van Hiddink, deed voor zijn nieuw club Olympiakos uit Griekenland dit weekend niet mee nadat hij vorige week al geblesseerd was uitgevallen. Zij melden zich naar verwachting vanavond wel in hotel Huis ter Duin in Noordwijk. AS Roma-speler Kevin Strootman is nog steeds herstellende van zijn kruisbandblessure.

Oranje-aanvoerder Robin van Persie speelde zaterdag in de uitwedstrijd tegen Burnley 72 minuten mee, tien minuten langer dan vorige week in de wedstrijd tegen Sunderland. Tegen Burnley kwam Manchester United niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Daarmee blijft de nieuwe club van Van Gaal zonder overwinning in het nieuwe seizoen.

Van de WK-spelers die in Brazilië de derde plek haalden zijn in de huidige selectie alleen Jonathan de Guzman, Terrence Kongolo en reservedoelman Michel Vorm afgevallen. De Guzman scoorde gisteren voor zijn nieuwe club Napoli bij zijn debuut in de Italiaanse Serie A. Hij maakte in de laatste minuut de 2-1 en was zo matchwinner tegen Genoa.