‘Apple, Visa en Mastercard werken aan iPhone Wallet’

Foto iStock

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Speculaties zijn er genoeg over het betalingssysteem dat Apple mogelijk op 9 september introduceert met de nieuwe iPhone 6. Bloomberg deed er vannacht een schepje bovenop. Het bedrijf gaat onder andere samenwerken met grote creditcardmaatschappijen voor de iPhone Wallet (of iWallet). Met die digitale portemonnee moeten gebruikers in een winkel met hun telefoon kunnen afrekenen.

Draadloos betalen is natuurlijk niet nieuw. Maar tot nu toe is het geen groot succes. Maar als Apple zich ermee bemoeit dan kan dat zomaar veranderen, schreef NRC Q begin augustus al. Volgens een anonieme bron dicht bij het geheime project, praat de techgigant op dit moment met Visa, MasterCard en American Express over de iWallet. Maar ook met veel niet-genoemde winkelketens en banken.

Volgens Bloomberg denkt Apple samen met Touch ID, de vingerafdrukscanner die geïntroduceerd werd bij de laatste iPhone, een veilige betalingsmethode ontwikkeld te hebben. Of iWallet een succes wordt, ligt aan de kopers van de nieuwe iPhone die deze maand op de markt moet komen.

Videogames, niet meer voor puisterige tieners maar e-atleten

De nieuwste sport? Videogames. De zogeheten E-sports nemen sterk aan populariteit toe, constateert The New York Times. Spellen als Dota 2, Call of Duty of League of Legends trekken grote aantallen toeschouwers aan. En dus ook geld.

Heel veel geld. Waarom zou Amazon anders een kleine miljard dollar hebben neergelegd voor Twitch, de videodienst waar gebruikers andere mensen zien gamen? The Guardian spreekt van een aardverschuiving. De belevingswijze van games verschuift naar een die veel weg heeft van televisie.

Esports-toernooien worden al tijden niet meer door Koreaanse tieners met puisten gespeeld in kelders, maar door volwassenen over de hele wereld. E-atleten (maar ook nog steeds pubers) zwaaien er de scepter.

De digitale liga’s lijken in ieder geval ook verdacht veel op ‘echte’ sporttoernooien. Kijk maar eens naar de schandalen die zich er afspelen. Er wordt vals gespeeld, doping gebruikt en wedstrijden worden gemanipuleerd. Hoe lang duurt het voordat Studio Sport spreekt over de laatste stand in de Titanfall-liga?
http://youtu.be/dePW_-VWGtc

Geen televisiescherm in het vliegtuig? Korting graag?

Vliegtuigmaatschappijen die bezuinigen op de zogeheten In-flightentertainment moeten dat onder andere vertalen naar kortingen op vliegtickets. Dat blijkt uit een enquête onder reizigers, meldt de Los Angeles Times.

Laptops en iPads volgooien met series en films voor lange vluchten vinden de ondervraagden prima, maar als er zo zuinig wordt gedaan door de vervoerder dan mogen passagiers dat ook doen. Het is al erg genoeg dat er in de claustrofobische kisten gevochten wordt over beenruimte - en dat maatschappijen zelfs dat laatste verder willen inperken.

Amerikaanse reizigers willen dat als zij in een ‘Bring Your Own Device (BYOD)’ -vlucht stappen van bijvoorbeeld Southwest Airlines (die dus geen schermen op de stoelen heeft gemonteerd) zij gecompenseerd worden. Geen scherm? Dan gratis toegang tot betaalkanalen met de laatste films. Lukt dat niet? Dan graag korting op extra bagage. Misschien is extra beenruimte een beter verzoek.

    • Hans Klis