’7.000 Russen actief in Oekraïne’ - Rebellen nemen vliegveld in

Oekraïense soldaten nabij Loegansk. Een vliegveld nabij de de stad is vandaag door rebellen ingenomen. Foto ANP/EPA/Roman Pilipey

Pro-Russische rebellen hebben in Oost-Oekraïne een vliegveld veroverd op de regeringstroepen. Ze zouden daarbij zijn geholpen door Russische tanks. Een mensenrechtenorganisatie in Rusland beweert ondertussen dat er in de voorbije twee maanden 15.000 Russische soldaten in Oekraïne zijn geweest.

President Porosjenko van Oekraïne noemde de ondersteuning van Rusland bij de aanval op het vliegveld een daad van ‘openlijke en directe agressie’. Rusland heeft tot nu toe iedere militaire betrokkenheid bij het conflict ontkend.

Informatie via families soldaten

Volgens AFP beweert het Comité van Moeders van Russische Soldaten dat bij geheime operaties in Oekraïne ‘honderden’ Russische doden zijn gevallen; volgens de ngo zijn er nu ‘zeven- á achtduizend’ soldaten actief in Oekraïne. Al lange tijd bestaan er vermoedens dat Rusland met militairen in Oekraïne actief is en pro-Russische rebellen steunt tegen Kiev.

Volgens een Oekraïense woordvoerder zijn er signalen dat Rusland met vier bataljons actief is in Oekraïne, wat neer zou komen op 1.600 soldaten. De NAVO sprak eerder van duizend Russische militairen.

Het Comité baseert zich op informatie die het krijgt van families van soldaten. Vorige week werd de organisatie door Moskou aangemerkt als een ‘buitenlands agent’.

Moskou heeft eerder vandaag bij monde van minister Lavrov (Buitenlandse Zaken) opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Rusland, Oekraïne, de OVSE en vertegenwoordigers van de pro-Russische separatisten zijn vandaag in Minsk bijeen om te praten over de crisis.

    • Philippus Zandstra