Zeker 41 bootvluchtelingen verdronken bij Tunesië

Restanten van de gezonken boot die vluchtelingen vervoerde uit Libië.
Restanten van de gezonken boot die vluchtelingen vervoerde uit Libië. Foto AFP

Voor de kust van Tunesië zijn zeker 41 migranten verdronken; de meesten van hen komen uit Syrië. Aangenomen wordt dat de overvolle boot waarop ze vanuit Libië naar Europa probeerden te vluchten is gezonken, zo schrijft persbureau AP.

Een aantal lichamen spoelden vrijdag al aan op het Tunesische strand. Hierop volgde een zoektocht naar overige slachtoffers. Onder hen waren ook vrouwen en kinderen. Het ging volgens een woordvoerder van de autoriteiten om een overvolle zodiac. De lichamen zijn door de stroming in Tunesië terechtgekomen.

Veel Afrikanen en Syriërs proberen in gammele bootjes het Europese vasteland te bereiken. Tunesische vissers zeggen iedere dag zo’n dertig overvolle migrantenboten te zien varen. Ze vissen naar eigen zeggen regelmatig drenkelingen uit het water. In Italië zijn dit jaar al meer dan honderdduizend vluchtelingen aangekomen.

Marc Leijendekker, buitenlandredacteur bij NRC-Handelsblad, schreef onlangs in een uitgebreid artikel over de duizenden vluchtelingen die maandelijks per boot Europa proberen te bereiken vanuit Pozzallo, waar men de enorme toestroom niet meer aankan.

    • Annemarie Coevert