Vierhonderd gewonden en twee doden bij demonstraties Pakistan

Massale demonstraties in Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn uitgelopen op hevige rellen. Tot dusver vielen er zeker twee doden en vierhonderd mensen raakten gewond, zo schrijft persbureau AFP.

Oproerpolitie vlucht voor demonstranten in Islamabad. Reuters/Akhtar Soomro

Massale demonstraties in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn uitgelopen op hevige rellen. Tot dusver vielen er zeker twee doden en vierhonderd mensen raakten gewond, zo schrijft persbureau AFP. Vannacht waren er al duizenden mensen op de been in Islamabad die het aftreden van premier Nawaz Sharif eisen.

Volgens getuigen zag het centrum van de hoofdstad er vanochtend vroeg uit als een oorlogsgebied, waar de politie vannacht op de demonstranten insloeg en traangas en rubberen kogels inzette. De betogers gooiden stenen naar agenten, en volgens de politie hadden ze hamers, bijlen, grote scharen en een kraanwagen bij zich.

20.000 agenten op de been

De demonstranten probeerden vannacht op te rukken naar de ambtswoning van Sharif; vanochtend is hiertoe een tweede poging ondernomen. De in totaal 20.000 aanwezige agenten hebben dit tot dusver weten te voorkomen.

In Pakistan wordt al twee weken geprotesteerd. De demonstraties worden geleid door twee oppositieleiders: voormalig cricketspeler Imran Khan en geestelijke Tahir ul-Qadri. Ze willen dat premier Sharif aftreedt, omdat zijn regering onconstitutioneel en ondemocratisch zou zijn.

    • Annemarie Coevert