Vermijd een pretpark om je nek - en andere tips bij het kiezen van je kraag

White shirt isolated.

Een goed gekozen kraag laat je trekken beter uitkomen. Een verkeerd gekozen kraag bederft in het slechtste geval je uitstraling. Omdat Nederlandse mannen nauwelijks nog pakken dragen, en ook de das allang niet meer gangbaar is, is de kraag bepalender dan ooit voor de indruk die je maakt.

Van alles wat je draagt, zit een kraag het dichtst bij je gezicht. Zie de kraag als een lijst. Daarom is het de moeite waard er meer over te weten te komen.

Het maakt uit wat je met je knoopjes doet

Als je je klassiekers kent, vermijd je vanzelf moderne monsterlijkheden uit het bodemsegment zoals een overdaad aan knopen of een extra laag in de kraag met een ander patroon of kleurtje. Vermijd zo’n pretpark om je nek. Pas ook op bij Scandinavische merken. Hun hemden hebben vaak kraagjes die door een gebrek aan rughoogte – het deel van de kraag dat omhoog staat – als een slabbetje om je nek hangen. Ze zijn te klein voor knoopjes maar hebben ze vaak toch.

Een button-down kraag hoort om te krullen en mag daarom niet te klein zijn. Wat je met knoopjes doet, maakt uit. Door het bovenste knoopje van je hemd dicht te knopen, zonder das, zet je jezelf bijvoorbeeld neer als rebel of kunstenaar. Aan deze stijl is zelfs een Penguin-boekje gewijd: Buttoned-up, van Gert Jonkers en Jop van Bennekom.

Een optisch groter hoofd

Als exotische vlinders liggen verschillende kragen tentoongesteld in een vitrine. Daniél Meul van de Amsterdamse herenkledingzaak Pauw Mannen, zelf gekleed in een double-breasted zijden pak met boutonnière (een kleine bloem in het knoopsgat), legt de vuistregels uit voor het kiezen van een kraag:

1. Een kleine kraag maakt je hoofd optisch groter.
2. Een kraag met een hoge rug camoufleert een lange nek.
3.Een lage kraag doet je hals langer lijken.

Ook de mate waarin de kraag gespreid is, de grootte van de hoek van de punt, maakt uit. „President John F. Kennedy had een behoorlijk groot hoofd. Daarom droeg hij een naar beneden wijzende kraag met scherpe punten, die ervoor zorgde dat z’n gezicht smaller leek”, zegt Meul. Het tegenwoordig zo populaire cut-away model, waarbij de punten van de kraag bijna naar achteren wijzen, zou de president niet hebben geflatteerd.

Er ontbreekt één extravagante kraagsoort in de verzameling van Pauw: de tab of pin collar. Bij deze kraag zijn de punten aan elkaar verbonden door een lusje of een speld, waardoor de knoop van de das omhoog en naar voren wordt geduwd. De bekendste liefhebber van deze nagenoeg uitgestorven stijl is Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Zijn kraag is even parmantig als de man zelf.

Welke kraag past bij welk gezicht?

Cut-away collar

Deze kraag loopt met een hele flauwe bocht naar achteren waardoor de punten uit het zicht verdwijnen onder het jasje. Staat vooral goed bij een smal gezicht.

Spread collar

De minder extreme variant van de cut-away. Een bestseller vanwege z’n veelzijdigheid. Staat goed bij de meeste gezichten. De Britse variant heeft een lage rug (denk aan Sean Connery of prins Charles), de Italiaanse een hoge.

Button-down collar

Vooral geschikt om zonder das te dragen vanwege de sportieve oorsprong. Amerikanen houden zich hier niet aan. Eigenwijze Italianen ook niet. Die dragen ’m met das. Fiat topman Gianni Agnelli, met das, hield de knoopjes open.

Straight-point collar

Deze kraag maakt brede gezichten optisch smaller. Favoriet van John F. Kennedy. Als de punten van dit type kraag een fors eind naar beneden uitsteken heb je de jarenzeventigvariant te pakken.

Vadermoordenaar

Alleen nog aan te treffen onder een smoking of rokkostuum. Komt aan z’n naam doordat het ooit een knellend kraagje van stijf karton was dat je los omknoopte. Ook wel winged collar genoemd.

    • Ebele Wybenga