Twintigduizend kilo zwerfvuil van stranden gehaald

Het strand van Scheveningen na een drukke stranddag.
Het strand van Scheveningen na een drukke stranddag. Foto ANP/Lex van Lieshout

Vrijwilligers hebben deze maand 20.078 kilo afval van het gehele Noordzeestrand gehaald. Dat is twee keer meer dan bij de opruimactie vorig jaar, zo heeft de Stichting De Noordzee vandaag bekendgemaakt. Het record van vorig jaar werd half augustus verbroken.

Dit jaar hielpen ook aanzienlijk meer vrijwilligers mee met het schoonmaken van de stranden. Vorig jaar deden 563 vrijwilligers mee, tegen 1.479 schoonmakers afgelopen maand. Iedere dag in augustus pakten zij een deel van ruim tien kilometer strand aan.

Op toeristische stranden werden vooral veel drank- en snoepverpakkingen, peuken en plastic tassen opgeruimd. Op niet-toeristische stranden komt veel troep - houten pallets, jerrycans, schoonmaakmiddelen - van de scheepvaart.

Onder de vreemde vondsten zaten wc-borstels en wattenstaafjes. Twee keer vonden vrijwilligers flessenpost uit Engeland in een plastic fles op het strand. Vorig jaar werd zeven ton afval van de stranden verwijderd.

    • Laura Klompenhouwer