Teeven wil onderzoek naar sterfgevallen bij tbs-kliniek

Teeven tijdens een debat in de Tweede Kamer
Teeven tijdens een debat in de Tweede Kamer Foto ANP/Bart Maat

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wil een onderzoek naar de drie sterfgevallen vorige week in tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Venray. Hij heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gevraagd uit te zoeken wat er precies is gebeurd, bevestigt een woordvoerder tegenover NRC.

“Hij wil alle feiten op een rij”, zegt de zegsvrouw van het ministerie. Het EO-programma Dit Is de Dag Onderzoek bracht gisteren naar buiten dat in de kliniek drie tbs’ers waren overleden in drie dagen tijd. Twee tbs’ers stierven een natuurlijke dood. Een derde pleegde zelfmoord.

Als iemand in een tbs-kliniek overlijdt, is het gebruikelijk dat dit wordt gemeld aan de IGZ. De sterfgevallen zijn al gemeld bij de inspectie. Die beslist zelf of er aanvullend onderzoek nodig is. SP, CDA en D66 hadden Teeven opgeroepen onderzoek te laten doen.

In april bleek uit beelden van Dit is de dag Onderzoek dat een groep gedetineerden in de inrichting de beschikking had over slagersmessen, sigaretten, telefoons en geld. Volgens de gevangenen was er soms helemaal geen begeleiding aanwezig op de groep.

Teeven heeft twee onderzoeken laten uitvoeren naar de vermeende misstanden in De Rooyse Wissel. Die worden volgens de woordvoerder deze week gepresenteerd.

    • Laura Klompenhouwer