Separatisten beschieten Oekraïens schip

Rebellen in Oekraïne hebben een marineschip beschoten in de Zee van Azov, waar ook de havenstad Marioepol aan ligt. Het gaat om de eerste aanval van de pro-Russische separatisten op een marineschip, schrijft persbureau Reuters.

Een strand bij Marioepol eerder vandaag. Foto EPA/Alexander Ermochenko

Rebellen in Oekraïne hebben een schip van de kustwacht beschoten in de Zee van Azov, waar ook de havenstad Marioepol aan ligt. Het gaat om de eerste aanval van de pro-Russische separatisten op een Oekraïens schip, schrijft persbureau Reuters.

Volgens een woordvoerder van de Oekraïense strijdkrachten is er inmiddels een reddingsactie op gang gekomen. Het is nog onduidelijk of er gewonden zijn gevallen en hoeveel mensen aan boord waren. Persbureau AP meldt dat het gaat om een schip van de Oekraïense kustwacht. Reuters meldde dat het ging om een marineschip.

Twitter avatar HarrietSalem Harriet Salem According to Azov Battalion this is a sinking #Ukraine coastguard ship hit by pro-#Russia-ns 1 hour ago. #mariupol http://t.co/7WWigh5wNS

De pro-Russische rebellen, die hun strijd tegen de regering in Kiev de afgelopen week hebben opgevoerd in het zuidoosten van Oekraïne, hebben de aanval opgeëist. In de buurt van Marioepol zouden nu ook Russische troepen zijn gestationeerd. Oekraïense soldaten proberen loopgraven te graven en inwoners proberen de stad te ontvluchten voordat de gevreesde gevechten beginnen.

De Russische president Vladimir Poetin voerde vandaag de druk op de regering in Kiev op. Hij riep volgens het Russische persbureau Interfax op tot overleg over onafhankelijkheid voor Zuidoost-Oekraïne.

Rusland werpt zich op als beschermheer van Russischtaligen in Oekraïne en dringt sinds het begin van het conflict in april aan op een grotere vorm van zelfbestuur voor het grotendeels Russischtalige zuiden en oosten van het buurland. Niet eerder riep het Kremlin met zoveel woorden op tot het verzelfstandigen van Zuidoost-Oekraïne. Wat de ‘onafhankelijkheid’ waarvan Poetin sprak precies betekent is nog onduidelijk, meldt persbureau AP.

    • Laura Klompenhouwer