Rutte: verschillende landen steunen Dijsselbloem

Foto ANP/Bart Maat

Het is geen uitgemaakte zaak dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem volgend jaar het veld moet ruimen als voorzitter van de Eurogroep. Dat zei premier Mark Rutte vannacht na afloop van een Europese top in Brussel, schrijft persbureau Novum.

Volgens Rutte is het ‘zeer waarschijnlijk’ dat Dijsselbloem zich opnieuw kandidaat stelt, en maakt hij kans om opnieuw verkozen te worden. Rutte:

“Ik heb van andere landen de verzekering gekregen dat zij Dijsselbloem zeer zouden zien zitten. Het zal een open strijd zijn die zich volgende zomer voordoet.”

Van Rompuy: meerdere landen willen Dijsselbloem weg hebben

Rutte reageerde op een opmerking van EU-president Herman Van Rompuy. Die zei gisteren dat er meerdere landen zijn die juist geen nieuwe termijn willen voor Dijsselbloem. Deze landen zijn het eens met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die wil dat de baan medio 2015 naar de Spanjaard Luis de Guindos gaat.

Dijsselbloem zelf, die ook wordt genoemd als nieuwe Nederlandse eurocommissaris, zei afgelopen week dat zijn opvolging bij de Eurogroep nog niet aan de orde is. “We gaan geen banen verdelen die niet vacant zijn.”

    • Annemarie Coevert