PSV behoudt maximale score, Ajax en PEC Zwolle onderuit

Luuk de Jong van PSV heeft 1-0 gescoord tegen Vitesse. Rechts aanwinst Andres Guardado.
Luuk de Jong van PSV heeft 1-0 gescoord tegen Vitesse. Rechts aanwinst Andres Guardado. Foto ANP/Olaf Kraak

PSV heeft vandaag ook zijn vierde competitieduel gewonnen. De Eindhovenaren waren in eigen huis met 2-0 te sterk voor Vitesse. Luuk de Jong opende vlak na rust met zijn eerste competitietreffer voor PSV de score. In blessuretijd stelde Adam Maher de zege definitief veilig.

PSV gaat met twaalf punten aan de leiding in de Eredivisie. PEC Zwolle kan bij winst op NAC Breda later op de dag langszij komen. Vitesse kent een rampzalige seizoensstart en staat met een schamel puntje voorlaatste.

Bij PSV maakte Andrés Guardado zijn debuut. De Mexicaan zag zijn ploeg het moeilijk hebben en Vitesse domineren. Toch was de grootste kans van de eerste helft voor de thuisploeg. Memphis Depay trof met een schitterend afstandsschot de lat.

Kort na rust kwam de voorsprong

Kort na rust kwam PSV op voorsprong. De Jong kreeg de bal gelukkig voor zijn voeten en verschalkte Piet Velthuizen in de verre hoek. De voorsprong deed geen recht aan de verhoudingen op het veld, want Vitesse was de bovenliggende partij. PSV wachtte vooral af.

Het ontbrak de Arnhemmers echter aan scherpte in de eindfase. Rochdi Achenteh was dichtbij met een schot op de paal. In de slotfase ging Vitesse steeds meer risico’s nemen. Daar betaalde het uiteindelijk de rekening voor. De Jong kreeg een enorme kans op zijn tweede goal, maar hij vond Velthuizen op zijn weg.

Diezelfde Velthuizen hield even later ook Depay van het scoren af. De doelman was echter kansloos op de rebound van Maher, die de bal hoog in het doel ramde.

Zege voor FC Groningen

Ajax heeft in de Eredivisie zijn tweede opeenvolgende nederlaag geleden. De landskampioen ging met 2-0 onderuit bij FC Groningen. Eric Botteghin en Michael de Leeuw tekenden in de tweede helft voor de treffers. Vorige week moest Ajax ook al zijn meerdere erkennen in PSV.

PEC nu tweede

PEC Zwolle is niet langer gedeeld topscorer van de Eredivisie. Na drie overwinningen op rij werd de club van trainer Ron Jans in Breda met 3-1 verslagen door NAC. PEC staat nu tweede, met een achterstand van drie punten op PSV. NAC stijgt dankzij de eerste zege van het seizoen van de zestiende naar de tiende plaats.

PEC werd donderdag door Sparta Praag uitgeschakeld in de Europa League en leek die wedstrijd nog in de benen te hebben. NAC oogde scherper en kwam acht minuten voor rust op voorsprong. De razendsnelle Kingsley Boateng legde de bal goed terug op Stipe Perica die vervolgens hard uithaalde. Even daarvoor had Isak Ssewankambo al de onderkant van de lat geraakt.

Vroeg in de tweede helft knokte PEC zich plots terug in de wedstrijd. Tomas Necid tekende op aangeven van Stef Nijland voor de gelijkmaker, waarna de bezoekers kansen kregen op meer. Een overtreding van Bram van Polen op uitblinker Perica in het strafschopgebied kwam voor NAC dan ook als geroepen. Erik Falkenburg scoorde in de 66e minuut vanaf de stip.

PEC ging nog met en macht op zoek naar de gelijkmaker, maar gaf daardoor vooral veel ruimte weg. Daarvan profiteerde Elson Hooi. De invaller schoot de bal door de benen van Van Polen door in het dak van het doel en bezorgde NAC daarmee de eerste driepunter van het seizoen.
(Novum)