Onderzoek naar agressie bij gebruik van antidepressiva

Het Nederlandse Bijwerkingen Centrum Lareb gaat onderzoeken of mensen met een bepaalde dna-afwijking agressief worden van antidepressiva. Dat meldt het programma KRO Brandpunt, schrijft persbureau Novum. Het onderzoek wordt ingesteld nadat zich in Nederland tien mensen die een antidepressivum slikten schuldig hebben gemaakt aan zware geweldsdelicten.

Het Nederlandse Bijwerkingen Centrum Lareb gaat onderzoeken of mensen met een bepaalde dna-afwijking agressief worden van antidepressiva. Dat meldt het onderzoeksprogramma KRO Brandpunt, schrijft persbureau Novum. Het onderzoek wordt ingesteld nadat zich in Nederland tien mensen die een antidepressivum slikten schuldig hebben gemaakt aan zware geweldsdelicten.

Lareb werkt samen met de Erasmus Universiteit in Rotterdam, kondigt het centrum vanavond aan in een uitzending van het programma. De uitkomst van het onderzoek zou volgens Geert-Jan van Oosten, de secretaris van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten die ook is geïnterviewd, kunnen leiden tot herziening van tientallen strafzaken.

Pleidooi voor dna-test

Hoogleraar farmacogenetica Ron van Schaik van de Erasmus Universiteit zei eerder dit jaar tegenover de Volkskrant dat antidepressiva bij sommige patiënten met een genetische aanleg te langzaam worden verwerkt.

“De voorgeschreven hoeveelheid kan dan leiden tot een overdosis. Daarmee loopt de patiënt risico’s, zoals geweld tegen zichzelf of anderen. Omgekeerd zie je ook patiënten die juist een heel snelle afbraak van geneesmiddelen vertonen. Als een arts dit niet weet, behandel je de patiënt dus niet effectief.”

Lareb adviseerde in februari dat in de bijsluiter van bepaalde soorten antidepressiva een waarschuwing zou moeten worden opgenomen. Het bijwerkingencentrum had tientallen meldingen gekregen dat het middel agressie kan opwekken. Van Schaik pleit voor een genetische test bij alle mensen die antidepressiva krijgen voorgeschreven.