Leger Irak valt Amirli binnen

Iraakse regeringstroepen en sji’itische strijders hebben vanmiddag het Turkmeense stadje Amirli ontzet, zo verklaart het Iraakse leger tegenover persbureau AP. De leden van de sji’itische Turkmeense minderheid die in het plaatsje wonen, werden maandenlang belegerd door Islamitische Staat (IS).

Iraakse Turkmenen proberen aan boord te komen van een helikopter van het leger die hulpgoederen aflevert bij de inwoners van Amirli. Foto AP

Iraakse regeringstroepen en shi’itische strijders hebben vanmiddag het Turkmeense stadje Amirli ontzet, zo verklaart het Iraakse leger tegenover persbureau AP. De leden van de shi’itische Turkmeense minderheid die in het plaatsje wonen, werden maandenlang belegerd door Islamitische Staat (IS).

Er was een ernstig tekort aan water, voedsel en medicijnen ontstaan voor de inwoners. Het leger liet vandaag weten dat de strijdkrachten Amirli hebben bereikt. De regeringstroepen zijn volgens de Turkmeense parlementariër Fawzi Akram al-Tarzi van twee kanten het stadje binnengetrokken.

Amerika hielp bij ontzetting Amirli

De militairen zouden hulpgoederen uitdelen aan de bevolking. De Amerikaanse luchtmacht hielp vanochtend bij de ontzetting van Amirli en voerde luchtaanvallen uit op stellingen van IS rond het plaatsje. Amerikaanse, Australische, Britse en Franse vliegtuigen wierpen ook hulpgoederen af.

De inwoners van Amirli besloten niet te vluchten toen IS oprukte, maar hun woonplaats te verdedigen. Ze groeven loopgraven en legden versterkingen aan en hielden stand tot er hulp arriveerde.

    • Annemarie Coevert