IS rekruteert in Syrië ook jonge kinderen. CNN sprak één van hen

Dat de extremistische beweging Islamitische Staat in Syrië en Irak wreed en meedogenloos is, weten we na de vele beelden van onthoofdingen en executies wel. Nu wordt ook steeds meer bekend over hoe ze jonge kinderen indoctrineren en klaarmaken voor de strijd tegen ongelovigen en andersdenkenden. CNN sprak met een jongen die deelnam aan een kinderkamp van IS.

Mohammed (niet zijn echte naam) was 13 jaar toen hem in de moskee verteld werd dat hij moest deelnemen aan de jihad. “Ik wilde gaan, maar mijn vader stond dat niet toe”, zei de jongen tegen CNN. Toen ISIS, zoals de terreurgroep toen nog heette, erachter kwam dat zijn vader dwars lag, kreeg die een huisbezoek. Als hij Mohammed niet zou laten gaan, zouden ze vader onthoofden.

En dus kreeg Mohammed toestemming om te gaan. Hij leerde Kalasjnikovs en andere wapens gebruiken en kreeg gruwelijke beelden te zien. Van een man die niet had gevast voor Ramadan en daarom drie dagen lang werd gekruisigd. Van stenigingen en onthoofdingen.

Uiteindelijk wist zijn vader hem uit het kinderkamp mee te nemen, waarna de familie vluchtte naar Turkije. Een vriendje van hem had minder geluk, zegt Mohammed. Die overleed tijdens gevechten in Syrië.

“Hij was net zo oud als ik, 13 of 14 jaar.”

    • Laura Klompenhouwer