EU stelt Rusland ultimatum - Rusland en Oekraïne ruilen gevangenen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel arriveert bij een persconferentie tijdens de EU-top in Brussel.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel arriveert bij een persconferentie tijdens de EU-top in Brussel. Foto AFP / Alain Jocard

De Europese Unie stelt Rusland een ultimatum: over een week moet de interventie in Oekraïne afgeschaald zijn, anders volgen er nieuwe economische sancties. Dat meldde EU-president Herman Van Rompuy vannacht, schrijft persbureau AP. Rusland en Oekraïne hebben na zware onderhandelingen daarnaast krijgsgevangenen geruild.

Van Rompuy stelt dat de leiders van de EU-landen deze week ‘urgent voorbereidend werk’ zullen uitvoeren en nieuwe sancties in overweging nemen. “Iedereen is zich ervan bewust dat we snel moeten handelen”, aldus de EU-leider.

Sancties tegen oligarchen en de financiële sector

De Europese Commissie kan uiterlijk over een week voorstellen voor sancties indienen, aldus Van Rompuy na afloop van de top. De stap werd toegejuicht door de Amerikaanse regering.

Het zou gaan om zwaardere economische sancties tegen oligarchen en tegen de Russische financiële sector. Tot nu toe gelden beperkte economische sancties tegen enkele banken, een exportverbod van militaire technologie en maatregelen tegen individuele Russische regeringsfunctionarissen.

De Europese Unie beraadt zich op nieuwe sancties tegen Rusland nu de bewijzen toenemen dat Moskou separatistische opstandelingen in Oost-Oekraïne actief steunt. Zowel Duitsland als Frankrijk sprak vrijdag voor het eerst van een Russische “interventie” in het gebied.

NAVO-leiders komende week bijeen

Minister-president Mark Rutte noemde het gedrag van Rusland voorafgaand aan de top zeer zorgwekkend. Terwijl de pro-Russische rebellen oprukken in Oekraïne – volgens de NAVO met hulp van Russische militairen – doet Kiev een steeds nadrukkelijker beroep op het Atlantisch bondgenootschap.

Komende week komen NAVO-regeringsleiders bijeen in Wales. Vrijdag heropende de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek de discussie over NAVO-lidmaatschap van zijn land. Hij zei dat hij de niet-gebonden status van Oekraïne wil beëindigen om “de weg in te slaan richting NAVO-lidmaatschap”.

De secretaris-generaal van de NAVO, de Deen Anders Fogh Rasmussen, liet de mogelijkheid van Oekraïense toetreding vrijdag open. Maar premier Rutte (VVD) zei tijdens zijn wekelijkse persconferentie: “Toetreden tot de NAVO draagt nu niet bij aan een oplossing”.

Rusland en Oekraïne ruilen krijgsgevangenen

Oekraïne heeft een groep gevangen Russische soldaten uitgeleverd aan Rusland. Rusland heeft tegelijkertijd 63 Oekraïense militairen vrijgelaten die vorige week gevangen werden gezet nadat ze Russisch gebied betraden.

Oekraïne verklaarde afgelopen week dat het tien paratroepers gevangen had genomen. Deze zijn aan de pers gepresenteerd om te bewijzen dat Russische militairen samen met pro-Russische separatisten vechten in Oost-Oekraïne.

Rusland bereidt tweede hulpkonvooi voor

Rusland heeft voor de tweede keer ongeveer 280 vrachtwagens gevuld met hulpgoederen die bestemd zijn voor noodlijdende burgers in Oost-Oekraïne. Het konvooi wacht in de Russische regio Rostov tot het de grens mag oversteken, zo schrijft AP.

In de trucks zitten onder meer levensmiddelen, drinkwater en medicijnen. De hulpgoederen zijn per trein aangeleverd en in de vrachtwagens overgeladen. Het is nog niet duidelijk wanneer de vrachtwagens de grens kunnen oversteken. De Oekraïense regering ziet deze humanitaire hulpacties als verkapte interventie.