Duitsland gaat wapens leveren aan Koerden in Irak - breuk met beleid

Een Peshmerga-strijder aan het front tegen IS in de buurt van Erbil.
Een Peshmerga-strijder aan het front tegen IS in de buurt van Erbil. Foto EPA/Mohammed Jalil

Duitsland gaat machinegeweren, antitankraketten en pantserwagens leveren aan Koerden in Noord-Irak. De wapens zijn volgens het Duitse ministerie van Defensie genoeg om vierduizend Koerdische strijders mee uit te rusten, meldt persbureau Novum.

Naast achtduizend G36-geweren, dertig MILAN-antitanksystemen en vijf gepantserde Dingo-infanterievoertuigen wordt ook beschermende uitrusting en verbindingsapparatuur naar Irak gestuurd. Het materieel wordt eind volgende maand in drie keer verscheept.

De wapens moeten de Koerden helpen in hun strijd tegen de Islamitische Staat, die delen van Irak heeft veroverd. De Koerdische strijdkrachten, de peshmerga’s, zijn belangrijke bondgenoten gebleken in pogingen de opmars van de extremistische sunnitische groepering te stoppen.

Breuk met basisregel

De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken zei eerder deze maand de Koerden met wapens te willen helpen, omdat een ineenstorting van de Koerdische strijdkrachten een grotere ramp in Irak en daarbuiten zou veroorzaken. Duitsland stuurde tot nu toe alleen ‘niet-dodelijk materieel’, zoals nachtkijkers, medicijnen en dekens.

Het besluit om nu antitankraketten te sturen, betekent een breuk met de pacifistische basisregel van het Duitse beleid om geen wapens te leveren aan crisisgebieden. “Dit is geen gemakkelijk besluit voor ons, maar het is het juiste besluit in een situatie die in elk opzicht moeilijk is”, zei Steinmeier.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese lidstaten lieten begin deze maand al weten dat ze de besluiten van lidstaten om Koerden te bewapenen zouden steunen. Aan die bewapening zijn echter ook risico’s verbonden, zei buitenlandredacteur Mark Beunderman toen:

“Als je nu wapens levert aan Koerdische strijders, is die groepering je dan ook nog gunstig gezind over een aantal jaar? Niemand kan verzekeren dat de wapens niet in handen vallen van Koerdische groeperingen in Turkije of Iran. Veel Koerden willen een onafhankelijke staat.”

    • Laura Klompenhouwer