De Papiermolen: Roald Dahl, Antiquariaat Isis & het DWDD-boekpanel

Qua boekennieuws is bij NRC Boeken het oog groter dan de maag. In de nieuwsrubriek De Papiermolen stippen we daarom wekelijks nieuws aan dat ons opviel, met deze week aandacht voor Roald Dahl, Antiquariaat Isis & het DWDD-boekpanel.

‘Who’s this dirty slut?’

- Na de recente ophef over de nieuwe cover van Charlie and the Chocolate Factory, is nu Roald Dahls Revolting Rhymes aan de beurt. In het sprookjesboek, in het Nederlands vertaald als Gruwelijke Rijmen (1982), komt het woord ‘slet’ voor. Reden voor de Australische tak van de Duitse supermarktketen Aldi, die het oeuvre van Dahl verkoopt, om het boekje na een klacht op Facebook uit de schappen te halen. De Morgen toonde de passage uit Dahl alternatieve versie van het sprookje Assepoester. De Nederlandse vertaling blijkt mee te vallen:”Mijn prins, dacht zij, hakt hoofden af! Hoe kan ik trouwen met een man, die zo een hobby hebben kan. De prins riep: ‘Wie is die totebel? D’r kop eraf en een beetje snel!’”. De originele tekst gaat wel wat verder: “The prince cried, ‘Who’s this dirty slut? Off with her nut! Off with her nut!’”

Antiquariaat Isis besmeurd om naam

- “Voor de analfabeten onder ons: Isis is een Egyptische moedergodin. Godin van de vruchtbaarheid, het leven en de wijsheid. Lees eens een boek.” Aan het woord is Theo Butterhof, eigenaar van de Groningse antiquariaat Isis in de Folkingestraat. In Boekblad zegt hij al twee maanden last te hebben van vandalisme en bedreigingen, omdat mensen zijn winkel in verband brengen met de gelijknamige terreurorganisatie. Butterhof: “Ze dreigen de winkel in de fik te steken, spugen op de ruit of gooien viezigheid tegen het raam.” Zijn winkel draagt de naam Isis al sinds de oprichting in 1984. Butterhof weigert naamsverandering : “Het ebt wel weer weg. We hebben gewoon pech. Dat in Nederland als een van de weinige landen de naam “Isis” gebruikt wordt in plaats van “IS”, helpt niet mee.”

Nieuwe leden van DWDD-boekpanel bekend

- Eind mei werd bekend dat er na twee jaar zou worden gezocht naar nieuwe leden van het DWDD-boekpanel. Het betekende het einde voor het bestaande panel, met daarin boekhandelaren Gerda Aukes, Monique Burger, Ronnie Terpstra en Wim Krings. De vraag was toen nog of het panel weer bevolkt zou gaan worden door boekhandelaren. Dat blijkt zo te zijn. Volgens Tzum zullen boekhandelaren Veronie Snijder (Boekhandel Kramer, Amsterdam), Grietje Braaksma (inkoper boeken bij de Bijenkorf) en Casper Luckerhof (Kennemer Boekhandel, Haarlem) in het invloedrijk boekpanel van DWDD zitting nemen. Boekblad weet wie het vierde en laatste lid wordt: Wouter Cajot (’t Stad Leest, Antwerpen). Het nieuwe Boekpanel zal op 30 september voor het eerst in DWDD te zijn.

John Fante

- Schrijver Henk van Straten sprak met de VPRO over zijn fascinatie voor de Amerikaanse schrijver John Fante, van wie recentelijke romans in een nieuwe Nederlandse vertaling zijn verschenen:

De vonken er vanaf kankeren

- Op het blog van literair tijdschrift Tirade (Van Oorschot) herhaalt schrijfster Carolina Trujillo in haar laatste stukje als gastblogger haar liefde voor ‘de tirades van een bepaalde schrijver’: Jamal Ouariachi. ‘Op zijn website, op Facebook, overal kankert hij de vonken er vanaf’. Na een speurtocht op de Facebookpagina van de schrijver ontdekte Trujillo iets opvallends: ‘Hoe dieper ik in jouw tijdlijn afzak, hoe meer getier tegen vrouwen ik vind. Niks mis mee, maar waarom zo weinig tegen mannen?’ Trujillo daagt Ouariachi uit een paar mannelijke collega’s aan te pakken. Mannen als schrijvende kickbokser Alex Boogers. ‘Gewoon doen. Niet bang zijn. Wij beschermen je.’

    • Roderick Nieuwenhuis