Amerikaanse leger voert luchtaanvallen uit op IS

Een Irakese Turkmeen in Amerli, die zich vrijwillig heeft gevoegd bij de Irakese overheidskrachten. Foto AFP

De Verenigde Staten hebben vannacht luchtaanvallen uitgevoerd tegen strijders van Islamitische Staat (IS) in het noorden van Irak. Daarnaast zijn hulppakketten met voedsel en water gedropt boven de stad. Dat schrijft persbureau AP op basis van het Pentagon.

De luchtaanvallen vonden plaats in de buurt van de stad Amerli, ongeveer 170 kilometer ten noorden van hoofdstad Bagdad. Deze stad is ruim twee maanden in handen van IS. Hier wonen vooral etnische Turkmenen die er een shi’itische interpretatie van de islam op na houden. Sinds de machtsgreep van IS zitten zij zonder water en voedsel.

VN waarschuwde voor ‘mogelijke massamoord’ in Amerli

Het Amerikaanse ministerie van Defensie verklaart dat de aanvallen noodzakelijk waren om burgers tegen aanvallen van IS te beschermen. In samenwerking met Australië, Groot-Brittannië en Frankrijk organiseerde de VS een hulpactie voor de noodlijdende Turkmenen in Amerili.

De VN heeft afgelopen week al gewaarschuwd voor een mogelijke massamoord in Amerli. Volgens de VN-gezant voor Irak Nickolay Mladenov moet de internationale gemeenschap snel ingrijpen. In Amerli wonen 20.000 mensen. Eerder al dreigde een humanitaire catastrofe voor de Yezidi’s, die door strijders van IS waren verdreven.

    • Annemarie Coevert