‘Weinig slapen geeft me adrenaline: ik kan bijna niet stoppen’

Victor Kooijmans (46) en Mendie Jonathans (39) wonen in Vught. Zij werd na jaren in de bouw huismoeder. Hij bouwt constructies voor festivalpodia. „De planning is zwart in de zomer.”

Mendie en Victor met zoons Lou en Rodi (r). Victor: „Op mijn verjaardag moest ik twintig uur werken.” Foto David Galjaard

Planning op zwart

Victor: „Ik moet zo weer naar kantoor. Er wordt materiaal afgeleverd van Mysteryland dat naar een festival in België moet. Echt seizoenswerk: in de zomer maak je veel uren.”

Mendie: „Elke keer om één uur thuis en vijf uur op.”

Victor: „Wij bouwen podia en constructies op festivals. Dat doen we voor 300 evenementen per jaar, waarvan 250 in de zomer. Ja, het is zwart in de planning in de zomer. Je reist van festival naar festival. Het is altijd de vraag hoe laat ik thuiskom.”

Mendie: „Ik heb hem afgelopen week één keer gezien en dat was woensdagavond in Den Bosch met Lou. En dat was alleen omdat ik belde of we even samen konden eten. Ik denk dat jij dertig uur hebt geslapen deze week.”

Victor: „Er zijn gewoon heel veel festivals die op - en afgebouwd moeten worden. En je bent bezig met offertes voor de week erna, tekeningen, berekeningen, contact met de gemeente, planning, transport – het runnen van een bedrijf. Ook als je bedrijf groeit, moet je de kleinere festivals erbij doen, om de agenda te vullen.”

Mendie: „Jij kan geen nee zeggen.”

Victor: „Ik vind alles leuk. Ik ben begonnen als vrijwilliger op Paaspop in Schijndel toen ik vijfentwintig was. Ik wilde graag de evenementenbranche in. Die vrijheid leek me mooi: in de zomer hard werken, in de winter op reis. Overal waar je komt, is het feest. Wij komen als een van de eersten op het festivalterrein aan. Vooral vrijwilligers zijn dan heel enthousiast, die hebben er een jaar naartoe gewerkt.”

Even het hoofd uit het raam

Victor: „Maandag was ik jarig.”

Mendie: „Ja, en dat heb jij gevierd met twintig uur werken.”

Victor: „De dag ervoor heeft Mendie ’s avonds lekker gekookt. Daarna ben ik weer gaan werken. Op mijn verjaardag stond ik om 05.00 uur op en was ik om 01.30 ’s nachts thuis. Ik ging eerst naar Strafwerk Festival in Riekershaven om op te bouwen en toen naar Lowlands om af te bouwen.”

Mendie: „Afgelopen dinsdag, woensdag en vrijdag was het net zo gek.”

Victor: „Ik kan met weinig slaap toe. Daar krijg ik een adrenalinekick van. Ik kan bijna niet stoppen. Er moet te veel gebeuren.”

Mendie: „Ik ben best wel eens ongerust. Soms schiet ik wakker ‘s nachts. Dan belt hij uit de auto. Even het hoofd uit het raam om wakker te blijven, grapt hij dan. Zou je hem niet aan de kant zetten, vraag ik dan. Sinds het personeel er is, gaat het beter. Ik doe een interieuropleiding op dinsdag, en Victor kon het afgelopen half jaar wel mee naar zwemles. Dat was daarvoor echt ondenkbaar.”

Woensdag wasvouwavond

Victor: „Het is superknap van Mendie hoe ze dat alleen met de kinderen heeft gedaan. De eerste tien jaar was het nog extremer. Dan zat ik soms tien dagen in het buitenland.”

Mendie: „Toen had je zo veel stress dat je ’s nachts tandenknarste. Er was geen planning, alles zat in je hoofd.”

Victor: „Als Mendie zei ‘Rodi moet morgen om 09.00 uur bij de tandarts zijn’, kreeg ik kortsluiting. Ging het om een podium dat om 09.00 uur klaar moest zijn, lukte het wel.”

Mendie: „Wassen, strijken, schoonmaken doe ik zelf. Als ik vier dagen zou werken, zou ik een poets nemen. Maar nu ben ik er toch. Op een gegeven moment hebben we afgesproken: donderdag is mijn sportavond.”

Victor: „Dat werd mijn offerteavond. En woensdag is voor Mendie de wasvouwavond.”

Mendie: „Dan kijk ik Inspector Morse, zo’n suffe KRO-detective met alleen maar oude mannen. Waar CSI een half uur duurt, doet Morse er twee uur over. Dan kan ik lekker vouwen.”

Victor: „Dan zit ik vaak hier iets uit te werken. Ik heb niets met televisie.”

Mendie: „Als je op de bank gaat zitten, val je binnen twee minuten in slaap.”

Arbeidersvoedsel

Mendie: „Boodschappen doe ik om de dag. Ik zou ze graag eens per week doen, maar ben er te rommelig voor.”

Victor: „Ik koop soms chips en bier.”

Mendie: „Ik kook.”

Victor: „Ik gisteren, jij vandaag.”

Mendie: „Ja, maar nou lijkt het net alsof we om de beurt koken.”

Victor: „Ik warm wel eens iets op.”

Mendie: „Nee, jij kookt van dat arbeidersvoedsel. Macaroni, stamppot.”

Victor: „Voor mijn verjaardag heb ik een koksmes gekregen.”

Mendie: „De aanmoedigingsprijs. Zolang ik je ken heb je geen tijd voor hobby’ s of sporten.”

Victor: „ Ik heb wel hobby’s.”

Mendie: „Podiums bouwen.”

Victor: „Fitness. Ik ging twee keer in de week. Straks ga ik weer. En motorrijden is een beetje een nieuwe hobby. Een crossmotor is een droom die ik heel mijn leven heb gehad. En mijn grote hobby is reizen.”

Mendie: „Ik mis een baan. Maar hiervoor wist ik nog niet wat ik wilde. Dan is het minder erg om een stapje terug te doen. Het grote voordeel is dat we niets tekort komen in materiële zin. En ik vind het superfijn dat Victor doet wat hij leuk vindt.”

Victor: „Het is mijn lust en mijn leven. Met de mensen waarmee ik tachtig uur in de week werk, zou ik het liefst ’s avonds de kroeg induiken.”

Mendie: „En dat gebeurt ook.”

    • Rolinde Hoorntje