Wat Facebook doet zal je verbazen, Uber maakt weer ruzie

Beeld iStock / Bewerking NRCQ

Had je geen tijd om al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Je gelooft nooit wat Facebook nu gaat doen. Het bedrijf dat clickbait - “Wat hierna gebeurt, zal je verbazen!” - groot maakte, gaat het nu ontmaskeren. Want gebruikers ergeren zich aan de koppen die alleen bedacht zijn om je er op te laten klikken.

2. Nog zo’n ergernis: de ov-chipkaart. Gemaakt voor de vervoerder, niet voor de reiziger. Op ons stuk kwamen vele reacties, daarom een follow-up. Met een handzame tip.

3. Een heleboel ijsemmers, net zo veel filmpjes, en nu ook een half miljoen euro aan donaties. “We willen naar een miljoen toe”, zegt Gorrit-Jan Blonk, directeur van Stichting ALS Nederland, die tegen de spierziekte strijdt. Is het geld gezien de sterke groei van hun reserves wel nodig?

4. Uber maakt veel ruzie. Terwijl het taxibedrijf in Nederland nog in de clinch ligt met de overheid en de ouderwetse taxibranche, heeft het in de VS andere vijanden gekregen: andere start-ups die precies hetzelfde doen. Die strijd gaat er hard aan toe. Denk: wederzijdse intimidatie en sabotage. Een reportage vanuit San Francisco.

5. Workaholic - veel stoer over gedaan, weinig serieus genomen. Werkverslaving wordt onterecht te weinig onderzocht, zeggen onderzoekers.

6. Dit Nederlandse bedrijf leeft de Amerikaanse droom. Vijf jaar geleden met z’n vieren begonnen - en nu behoren Google, HP, Microsoft, Vodafone, Walmart en Disney tot de klanten van Distimo. En het werd recent ook nog overgenomen door een Amerikaanse concurrent.

7. Herinner je je dat babymelkpoedertekort nog? Het bestaat nog steeds, zo blijkt uit een rondgang van NRC Q. FrieslandCampina liet het door Chinezen gewilde merk Friso van de Nederlandse markt verdwijnen door de merknaam terug te kopen van Hero - in de Benelux eigenaar van de naam. Geen Friso, geen smokkel naar China.

8. Een romper met een gele ster op de borst, een shirt met de opdruk “Eat Less” of een met een hond in nazi-uniform. Een aantal pijnlijke kledingmissers op een rij.

9. Waarom jij echt in een stad eindigt? In 2040 woont de helft van Nederland in 55 gemeenten, voorspelt het Planbureau voor de Leefomgeving.

10. Veertig uur werkstraf, kreeg de man die een aspirant-stagiair een “donker gekleurde (neger)” noemde. NRC Q zet zes voorbeelden van discriminatiezaken op een rij.

11. Ze zijn de baas over 13.677 filialen, duizenden werknemers, en een paar miljard dollar. En oh ja, ze zijn 34, 28, 36 en 29 jaar oud, de topmannen van Burger King.

12. Saffieren schermen hebben de toekomst - nooit meer krassen of hoesjes. Apple investeert ruim een half miljard dollar in synthetisch saffier.

    • Annemarie Sterk