‘Rusland is feitelijk in staat van oorlog met Europa’

Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso en de Litouwse president Dalia Grybauskaite vorige maand in Brussel.
Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso en de Litouwse president Dalia Grybauskaite vorige maand in Brussel. Foto EPA / Thierry Monasse

Rusland is door het conflict in Oekraïne feitelijk in staat van oorlog met Europa. Dat zei de Litouwse president Dalia Grybauskaite vandaag in Brussel, zo meldt persbureau Novum.

Ze wil dat de Europese Unie wapens levert om Oekraïne te steunen tegen Russische militairen op zijn grondgebied.

“Rusland is in een openlijke staat van oorlog met Oekraïne, een land dat toenadering tot Europa zoekt. Dat betekent dat Rusland praktisch in oorlog met Europa is”, zei Grybauskaite bij aankomst in Brussel op een top van regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten.

Grybauskaite pleit voor militaire steun aan Oekraïne en wil dat de EU militair materieel stuurt, schrijft Novum.

“We moeten Oekraïne helpen zijn bevolking en zijn grondgebied te verdedigen en terug te vechten. Ook moet er een volledig wapenembargo komen tegen Rusland, niet alleen voor toekomstige contracten, maar volledig, nu. Oekraïne voert vandaag oorlog namens heel Europa.”

Twitter avatar MinPres Minister-president ‘Voorafgaand aan ER gesproken met president Porosjenko over MH17 en de zorgelijke situatie in Oost-Oekraïne.’ #EUCO http://t.co/61PhxTrPg9

EU-leiders praten over verdeling topfuncties

Vandaag komen de regeringsleiders bijeen in Brussel om te beslissen wie de opvolger wordt van de huidige buitenlandchef, de Britse Catherine Ashton. De Nederlandse regering, zeggen ingewijden, lobbyt niet voor Timmermans. Het kabinet wil een sociaal-economische post in Brussel voor minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. En als dat niet lukt, waar het vooralsnog naar uitziet, voor minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen.

De Europese Raad van regeringsleiders moet ook zijn eigen nieuwe voorzitter kiezen, als opvolger van de Belg Herman Van Rompuy. Politiek redacteuren Petra de Koning en Thijs Niemantsverdriet daarover vandaag in NRC Weekend:

De verdeling van de macht in de EU moet gebeuren volgens ten minste vier verdeelsleutels: noord-zuid, oost-west, links-rechts, man-vrouw. Bijna elk EU-land probeert in dat schaakspel zijn positie te verstevigen. Ook voor Nederland breekt het moment van de waarheid aan. Gaat het lukken om de zware Brusselse post binnen te slepen die het kabinet zo nadrukkelijk ambieert?

Koploper voor de opvolging van Van Rompuy lijkt de Poolse minister-president Donald Tusk. Ook genoemd worden de premiers van Denemarken (Helle Thorning-Schmidt) en Ierland (Enda Kenny). Ook de naam van Mark Rutte klinkt. Haagse bronnen zeggen dat hij is gepolst door zijn collega-regeringsleiders, maar dat hij niet geïnteresseerd is. Rutte wil zijn kabinet blijven leiden. Sinds de ramp met vlucht MH17 is daar nog een ander sentiment bijgekomen: de premier vindt dat hij het op dit moment niet kan maken om naar Brussel te vertrekken.

Na de verdeling van de twee banen dit weekend volgt de invulling van de nieuwe Europese Commissie, die binnen een paar weken rond moet zijn. Aanstaand commissievoorzitter Jean-Claude Juncker uit Luxemburg verdeelt de portefeuilles.

Lees verder: EU-top cruciaal voor jacht Nederland op zware post

    • Marije Willems