Rellen bij demonstratie tegen neonazi’s in Stockholm

Een botsing tussen de oproerpolitie en de demonstranten op het Kungstradgarden-plein in het centrum van Stockholm. Foto AP / Fredrik Persson

De Zweedse oproerpolitie is vandaag slaags geraakt met duizenden mensen die de straat op waren gegaan om te protesteren tegen een neonazipartij. Die neonazipartij, de Partij van de Zweden, hield in het centrum van Stockholm een betoging in verband met de parlementsverkiezingen die over ongeveer twee weken plaatshebben.

Politiehonden en de bereden politie werden ingezet om te voorkomen dat de enorme mensenmenigte de ongeveer honderd partijleden te lijf zouden gaan. De betogers smeten vuurwerk, flessen en zelfs complete hekwerken naar de agenten.

Politiewoordvoerder Lars Byström zei dat zeker twee mensen zijn opgepakt. Hij wilde verder niet uitweiden. Of er mensen gewond zijn geraakt is niet duidelijk. (AP)