Porosjenko eist gepaste reactie EU op aanwezigheid Russische tanks

Herman Van Rompuy en de Oekraïense president Petro Porosjenko overleggen vandaag over de crisis in de Oekraïne.
Herman Van Rompuy en de Oekraïense president Petro Porosjenko overleggen vandaag over de crisis in de Oekraïne. Foto AFP / Virginia Mayo

De Oekraïense president Petro Porosjenko eist een “passend antwoord” op de aanwezigheid van Russische troepen en materiaal in Oekraïne. Dat liet hij weten via zijn woordvoerder op Twitter. Volgens de president zijn er honderden Russische tanks in het land.

Het Oekraïense leger zei dat er Oekraïense troepen zich hadden moeten terugtrekken uit het gebied ten oosten van de stad Loeganks omdat de rebellen met behulp van Russische tanks zich zwaar verweerden. De nationale Oekraïense veiligheidsraad zei dat de “directe militaire agressie tegen Oost-Oekraïne voortduurt”, schrijft persbureau Reuters.

Porosjenko is vandaag in Brussel voor overleg met de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en Europees president Herman van Rompuy. Barroso liet vandaag weten dat de EU bereid is tot het nemen van maatregelen tegen Rusland, al wordt de deur opengelaten voor een diplomatieke oplossing.

Landen nog verdeeld over nieuwe sancties

De verwachting is dat de EU mogelijk besluit over nieuwe sancties al zijn de landen onderling nog verdeeld over de invulling daarvan.De Finse premier Alexander Stubb waarschuwde dat dit weekend het besluit hierover waarschijnlijk nog niet valt.

“Als Rusland doorgaat met deze destabiliserende bewegingen dan denk ik dat het goed is nieuwe sancties af te kondigen. Maar ik hoop dat dit niet zal gebeuren. Er zijn landen die meteen nieuwe sancties willen nemen en er zijn afwachtender landen.”

Een gevechtsvliegtuig van de Oekraïense luchtmacht werd gisteren nog neergehaald met een Russische raket. De piloot van de Su-25 straaljager wist zichzelf met zijn schietstoel in veiligheid te brengen.

    • Anouk Eigenraam