‘Politie pakt paspoorten af van tien potentiële jihadstrijders’

Pro IS-demonstranten tijdens een protest in de Haagse Schilderswijk vorige maand.
Pro IS-demonstranten tijdens een protest in de Haagse Schilderswijk vorige maand. Foto ANP / Valerie Kuypers

De politie heeft de paspoorten afgepakt van tien mensen uit Huizen die van plan zouden zijn geweest naar het Midden-Oosten af te reizen om zich aan te sluiten bij de terroristische groepering IS. Dat meldt RTV Noord-Holland.

De gemeente Huizen maakte dit bekend tijdens een persconferentie. Het gaat om vier volwassenen en zes kinderen. De tien inwoners van Huizen maakten deel uit van twee gezinnen die op zeer korte termijn wilden vertrekken. Het is voor het eerst dat paspoorten zijn afgepakt in deze situatie.

De inbeslagname sluit aan bij het beleid van de overheid om strenger op te treden tegen Nederlanders die dreigen te radicaliseren. Gisteren presenteerde het kabinet een aanscherping van de wet, die het makkelijker maakt om het Nederlandse staatsburgerschap af te nemen. Nu kan dat alleen na uitspraak van een strafrechter.

De regering wil ook voorkomen dat mensen kunnen uitreizen naar conflictgebieden en daarvoor de reisgegevens van alle Nederlanders kunnen registreren. Dat gaat de Kamer echter te ver. Tegenover de NOS lieten VVD, PvdA en D66 weten dat het met deze maatregel niet wil instemmen.