Ook andere landen willen Dijsselbloem weg hebben

Minister Jeroen Dijsselbloem arriveert bij het ministerie van Financiën voor overleg over de overheidsbegroting. Foto ANP/Bart Maat

Verschillende landen in de Europese Unie willen dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën halverwege volgend jaar vertrekt als voorzitter van de Eurogroep. Dat heeft Herman Van Rompuy, de vertrekkend voorzitter van de Europese Raad, vanavond gezegd, meldt persbureau Novum.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel maakte deze week al kenbaar dat ze vindt dat Dijsselbloem (PvdA) na zijn huidige termijn moet worden opgevolgd door de Spanjaard Luis de Guindos. Gezien de dominante positie van Duitsland in de eurozone kan dat maar één ding betekenen, schreven Petra de Koning en Thijs Niemantsverdriet gisteren in NRC Handelsblad (€): De Guindos krijgt de baan.

Van Rompuy lijkt dat vermoeden te bevestigen. “Ik heb begrepen dat andere Europese landen het daarmee eens zijn”, zei hij vandaag.

Dijsselbloem zelf zei afgelopen week dat zijn opvolging bij de Eurogroep nog niet aan de orde is. “We gaan geen banen verdelen die niet vacant zijn.” Ondertussen wordt Dijsselbloem genoemd als mogelijke nieuwe Nederlandse eurocommissaris. En op dat punt zou Merkels voorkeur voor de Spaanse De Guindos goed kunnen uitpakken voor Nederland, schrijven de Koning en Niemantsverdriet:

Met een Zuid-Europeaan als eurogroepchef én een Zuid-Europeaan als president van de Europese Centrale Bank (de Italiaan Draghi) is het vrijwel zeker dat de zwaarste economische portefeuille in de Commissie, namelijk Begrotingszaken, naar een Noord-Europeaan gaat. Een sociaal-democraat bovendien, want dat heeft Juncker de socialistische fractie in het Europees Parlement beloofd. “En daar kan hij niet meer op terugkomen”, zegt PvdA-europarlementariër Paul Tang.

Europa wacht op België

Vanavond werd de Poolse premier Donald Tusk gekozen tot nieuwe voorzitter van de Europese Raad. De vrij onervaren Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini wordt buitenlandcoördinator van de Europese Unie. De aanstelling van Mogherini betekent dat de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, verder kan met de benoeming van eurocommissarissen.

Alle lidstaten hebben hun kandidatenlijstje aan Juncker doorgegeven, behalve België. Daar is men na de parlementsverkiezingen van eerder dit jaar nog bezig een nieuwe regering te vormen. De coalitiepartijen zijn het niet eens over wie van hen een eurocommissaris mag leveren.

“Zonder een kandidaat kan Europa niet verder. We kunnen niet groeien, investeren of een geloofwaardig buitenlands beleid voeren”, zei de woordvoerder van Juncker in de marge van de top van Europese regeringsleiders in Brussel tegenover de Vlaamse omroep VRT.

    • Laura Klompenhouwer