Omstreden politicus wint verkiezingen Sint Maarten

Simpson Bay in Philipsburg, Sint Maarten. Foto ANP / Lex van Lieshout

De parlementsverkiezingen op Sint Maarten zijn zoals verwacht gewonnen door de Verenigde Volkspartij (UP) van Theo Heyliger. De partij van de omstreden politicus behaalde zeven van de vijftien zetels. Een meer dan bij de laatste verkiezing in 2010.

De Nationale Alliantie (NA) van William Marlin is de grote verliezer. Die partij had in 2010 nog zeven zetels bij de verkiezingen behaald, maar bleef vrijdag steken op vier. De Democratische Partij van premier Sarah Wescot-Williams kreeg twee zetels, net als in 2010. Nieuwkomer is de partij Verenigd Sint Maarten (USP), een afsplitsing van de NA. De partij van Frans Richardson behaalde ook twee zetels.

Sint Maarten is het kleinste land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Op het Nederlandse deel van het eiland wonen iets minder dan 40.000 mensen. Iets meer dan de helft van hen (21.433) was kiesgerechtigd. Daarvan bracht gisteren 70 procent zijn stem uit (14,880).

Verkiezingswinnaar Heyliger is niet onomstreden. Hij zou bij de vorige verkiezingen in 2010 drie miljoen dollar eigen geld in de verkiezingscampagne hebben gestoken en zo stemmen hebben ‘gekocht’. In een rechtszaak tegen vier kiezers die hun stem aan hem hadden verkocht werd het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard, omdat dat verzuimd had de omstreden politicus ook voor de rechter te brengen. (Novum)