‘NFI te druk met MH17 voor andere zaken’

De entree van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft zijn handen zo vol aan de afhandeling van de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne dat het niet toekomt aan veel ander onderzoek. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een vertrouwelijke brief.

Strafzaken lopen door de drukte bij het NFI volgens de nieuwsrubriek vertraging op of komen zelfs stil te liggen.

Bij het NFI in Den Haag wordt onder meer bewijsmateriaal onderzocht van overvallen, inbraken en andere strafbare feiten. Het gaat dan bijvoorbeeld om dna-sporen en het raadplegen van de landelijke dna-databank met reeds bekende profielen.

Maar doordat het forensisch onderzoek naar de 298 slachtoffers van de crash van de MH17 vorige maand zo veel capaciteit vergt zijn er niet genoeg experts voor het reguliere werk. Volgens de brief die RTL in handen zegt te hebben wijst het instituut bij sommige soorten onderzoek twintig tot vijftig procent van de verzoeken van politie en justitie af.

Onderzoek naar moordzaken kan langer duren

Onder het onderzoek dat vertraging oploopt of zelfs stilligt vallen volgens RTL Nieuws ook onderzoeken naar misdrijven als roofovervallen, geweldzaken en inbraken. Onderzoek naar moord- en zedenzaken wordt wel gedaan, maar kan langer duren.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zou voor grote calamiteiten, zoals het MH17-onderzoek, geld hebben waarmee experts van buiten het NFI kunnen worden ingehuurd. Twee grote onderzoeksbureaus die RTL Nieuws raadpleegde zeggen echter niet te zijn ingeschakeld door het OM. Uit vertrouwelijke e-mails die RTL in handen heeft zou blijken dat niet duidelijk is of het geld naar het NFI zou moeten gaan - dat nu veel extra kosten maakt - of dat externe experts kunnen worden ingeschakeld.

Ministerie: geen andere gelden aangewend

Het ministerie laat tegenover de nieuwsrubriek weten dat nog ‘geen andere gelden zijn aangewend’ voor extra forensische capaciteit.

In een aanvullende reactie laat het ministerie vanavond weten dat met politie en OM een gezamenlijke afweging is en wordt gemaakt over lopende onderzoeken en nieuwe aanvragen.

“In die gezamenlijke afweging is prioriteit gegeven aan het identificatieonderzoek van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17.”

De vertraging voor lopende en nieuwe onderzoeken is volgens het ministerie maximaal een paar weken. Ook kan altijd prioriteit worden gegeven aan bepaalde onderzoeken of spoedaanvragen worden gedaan. Het NFI voert zo’n onderzoek dan met voorrang uit. (Novum)