Economie

Nederlandse cliënt betaalt het meest voor buffer

Nobody; Indoors; Business; Finances; Money; Coins; Round; Separately; Rolling; Shadow; Table; Euro; Germany; Signs; Currency; p1990027; plainpicture; plainpicture (RM); x0308rm; Model Release: NO; Property Release: NO; Maximum size 57 MB
Nobody; Indoors; Business; Finances; Money; Coins; Round; Separately; Rolling; Shadow; Table; Euro; Germany; Signs; Currency; p1990027; plainpicture; plainpicture (RM); x0308rm; Model Release: NO; Property Release: NO; Maximum size 57 MB Foto HH

Nederlandse banken hebben de kosten van de nieuwe, internationale kapitaaleisen veel meer bij hun klanten doorberekend dan hun Amerikaanse en Aziatische concurrenten. Ook ten opzichte van andere Europese financiële instellingen doen Nederlandse banken het slechter.

Dat blijkt uit een onderzoek van Vallstein, een bureau dat bedrijven adviseert over hun relaties met banken. Het bureau onderzocht voor de 108 belangrijkste banken ter wereld hoe zij tussen 2007 en 2014 zijn omgegaan met de invoering van nieuwe regels, met name het verhogen van de reserves.

‘Nederlandse banken kampioen doorberekenen aan klanten’

Vallstein concludeert dat Nederlandse banken kampioen zijn in het doorberekenen van kosten aan klanten. De rentemarge, het verschil tussen de rente die banken betalen om zelf geld te lenen en de rente die zij aan klanten rekenen, is nergens zo sterk gestegen als in Nederland.

Ontwikkeling personeelskosten sinds 2007

Nederlandse banken sneden minder in de eigen kosten om ook die manier de buffers te verhogen dan Amerikaanse en Aziatische banken. De kosten per bankmedewerker daalden met 3 procent. Bij Amerikaanse banken daalden die met bijna 30 procent. Nederlandse banken deden het op dit vlak wel aanzienlijk beter dan andere Europese banken.

Eindscore: Nederland helemaal onderaan

Directeur Hugo van Wijk van Vallstein vermoedt dat de verschillen te maken hebben met de gebrekkige concurrentie binnen de Nederlandse bankensector. Het Nederlandse bankenlandschap wordt gedomineerd door drie grote banken: ABN Amro, ING en Rabobank.