Nederlander al weken in Thaise cel na verzoek OM

De nu gesloten coffeeshop the Grasscompany aan de Spoorlaan in Tilburg.
De nu gesloten coffeeshop the Grasscompany aan de Spoorlaan in Tilburg. Foto ANP / Merlin Daleman

Jan van L., de oprichter van The Grass Company, eigenaar van vier coffeeshops in Tilburg en Den Bosch, zit al vijf weken gedetineerd in de Bangkok Remand Prison, in de Thaise hoofdstad. Zijn advocaat Gerard Spong zegt vandaag in NRC Handelsblad dat dit het gevolg is van “eenzijdige en misleidende voorlichting van het Nederlandse OM”.

Volgens Spong, die Van L. (53) vorige week in de Thaise gevangenis bezocht, zit hij “onder de meest erbarmelijke omstandigheden” vast. De Nederlander, die volgens Spong al sinds 2008 in Thailand woont, is aangehouden nadat de Thaise justitiële autoriteiten door het Openbaar Ministerie in Breda waren geïnformeerd over een groot strafrechtelijk onderzoek naar coffeeshops in Noord-Brabant.

In Nederland zijn in dit onderzoek geen verdachten aangehouden. Volgens officier van justitie Lucas van Delft was het ook uitdrukkelijk niet de bedoeling dat Van L. in Thailand zou worden gedetineerd. In een rechtshulpverzoek vroeg het OM slechts om Van L. “uit te nodigen voor verhoor”. Op grond van “informatie uit het Nederlandse onderzoek”, aldus officier Van Delft, begonnen de Thaise collega’s ook “zelfstandig” een onderzoek. Dat leidde tot de aanhouding van Van L. en zijn 35-jarige Thaise vrouw.

Spong: OM bracht Thailand in waan dat Van L. notoire drugsbaron is

Spong noemt het “schrijnend” dat Van L. nu met 30 medegevangenen vastzit in een cel van 45 vierkante meter:

“Dit klemt te meer omdat voorlopige hechtenis in ons land voor coffeeshophouders die strafrechtelijk vervolgd worden, sinds een flink aantal nederlagen van het OM bij de strafrechter, een gepasseerd station is.”

Het OM heeft volgens Spong Thailand in de waan gebracht met “een notoire drugsbaron” van doen te hebben. Van L. heeft volgens zijn advocaat sinds 2008 “geen feitelijke betrokkenheid meer bij de exploitatie en is sinds 2011 ook op geen enkele wijze meer eigenaar of aandeelhouder van de coffeeshops”. Het OM verwerpt de beschuldiging.

Lees het uitgebreide bericht (€) in de krant van vandaag.

    • Marcel Haenen