Opinie

    • Merlijn Kerkhof
    • Gijsbert van Es

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

None

Stelling: Interessante mensen komen niet op televisie.

Wat een onzindiscussie, uitgelokt door tv-journalist Jeroen Pauw, die beweert dat hij vooral mannen voor zijn praatprogramma móet uitnodigen, omdat er domweg te weinig interessante vrouwen rondlopen in Nederland. Alsof die kerels daar aan die tv-borreltafels wel iets zinnigs te melden hebben... Dit is geen m/v-issue. Dit gaat over voorgekookte, doorgeprogrammeerde televisie, waarin ongeveer tweehonderd steeds dezelfde mensen bij toerbeurt steeds hun zelfde paringsdanspasjes draaien. Plofhanen en plofkippen zijn het – afhakken, die talking heads!

Stelling: De HEMA haat ons.

Een oer-Nederlands warenhuis zou het zijn. Nederlandse emigranten zouden in het buitenland niets zo erg missen als hagelslag en de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, met haar worsten, degelijke regenpakken en Jip-en-Janneke-producten. Maar nu duidelijk is dat HEMA zich in het antipietenkamp heeft geschaard, heeft het bedrijf zich gediskwalificeerd als oer-Nederlands verschijnsel. De HEMA was een winkel voor iedereen, maar zwicht voor een lawaaierige minderheid.

Stelling: Kate Bush is een schreeuwlelijk.

Ze kreeg overal vijfballenrecensies, maar wij laten ons liever vijf jaar opsluiten in Ponypark Slagharen dan dat we naar een concert gaan van de Britse zangeres Kate Bush. Ze leeft al jaren als kluizenaar op een afgelegen eiland, maar komt nog steeds met dezelfde tenenkrommende new age-meuk als in de jaren tachtig. Nog erger dan Kate Bush zijn overigens de fans van Kate Bush, die door het Vlaamse blad Humo terecht als slaafs werden omschreven. Ze pikken alles. Of haar stem nou klinkt als een kat in een zak of niet.

Stelling: Managers, daar win je de oorlog niet mee.

Vraag: waarom was het verzet in de bezettingstijd (1940-1945) zo ongeorganiseerd? Antwoord: het opereerde zonder managers. Die zaten namelijk allemaal bij de NSB, SS of Sicherheitsdienst. En we weten allemaal hoe het is afgelopen met dat Derde Rijk van ze. Haha. Prutsers.

Stelling: Rappers zijn een beetje dom.

Gezien, vorige week op de zoveelste Palestinademonstratie op de Dam in Amsterdam? „Fuck de talmoed”, dreunde een rapper op, voorlezend van z’n witte iPhone. Als je niet eens uit je hoofd een donderspeech weet te houden bij een ‘demo’, dan kun je überhaupt maar beter je kop dicht houden.

Stelling: Zwijg tot Prinsjesdag over de Rijksbegroting 2015

Het kabinet heeft de boekhouding voor volgend jaar op orde, maar er valt nog niks zinnigs te zeggen over onze inkomens en zorgpremies, lazen we gisteren in nrc.next. Weet je wat? Schrijf er dan ook maar niks over. We merken ’t wel.

Stelling: Terecht schreef nrc.next niet over Peter Jan Rens

Maar we hebben wel gesmuld van alles wat deze week over hem is geschreven. Gemist? Moet je horen! Hij (63) heeft iets met een pittig ding van 21. Een complete camping hebben ze urenlang uit hun slaap gehouden met een fittie, waarbij zij hem tot bloedens toe heeft gemept. De politie moest eraan te pas komen om de orde te herstellen. O ja, en hij heeft deze week een roman gepubliceerd. Wie Peter Jan Rens is? Een BN’er. Verder hebben we geen idee.

en Merlijn Kerkhof

    • Merlijn Kerkhof
    • Gijsbert van Es