Minder asielzoekers door aanpakken mensensmokkelaars

Koninklijke Marechaussee bij een grenscontrole op de rijksweg A16 ter hoogte van parkeerplaats Hazeldonk.
Koninklijke Marechaussee bij een grenscontrole op de rijksweg A16 ter hoogte van parkeerplaats Hazeldonk. Foto ANP / Sander Koning

Door een intensievere aanpak van mensensmokkelaars is de instroom van asielzoekers fors teruggelopen. Dit jaar zijn al 64 mensensmokkelaars opgepakt. Dat bevestigt een woordvoerder van de marechaussee aan persbureau Novum na berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Begin mei sloeg staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven alarm over een plotselinge stijging in het aantal asielaanvragen. Politie, marechaussee, vreemdelingenpolitie en justitie zijn vervolgens gaan samenwerken om mensensmokkelaars op te pakken. Bij de politie werden hier 140 agenten voor vrijgemaakt.

Op de weg en bij bus- en treinstations is meer gecontroleerd en die aanpak lijkt te werken. In mei meldden zich nog 350 Eritrese vluchtelingen per maand bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Nu zijn dat er nog maar vijf tot tien. Van de 64 smokkelaars die zijn aangehouden hielden er 42 zich bezig met het smokkelen van Eritreeërs. De rest smokkelde Syrische vluchtelingen.

Op internationale treinen nauwelijks vluchtelingen

De meeste verdachten hebben de Nederlandse nationaliteit of zijn in afwachting van een verblijfsvergunning. Ze gaan professioneel te werk en delen voorgedrukte formuliertjes uit waarin staat wat de vluchtelingen in Nederland moeten doen. De eerste verdachten staan in september voor de rechter. Sommigen zijn in afwachting van het onderzoek vrijgelaten, maar hun zaak wordt nog wel onderzocht. Ook worden ze nog in de gaten gehouden.

Sinds de aanhoudingen worden in de internationale treinen bijna geen vluchtelingen meer gevonden. De marechaussee vermoedt dat smokkelaars lucht hebben gekregen van de intensievere aanpak en daarom zijn uitgeweken naar een ander land. Van collega’s in Denemarken kreeg de marechaussee te horen dat zich daar 150 Eritreeërs per dag melden sinds in Nederland actiever op mensensmokkelaars wordt gejaagd. De marechaussee waarschuwt wel dat het succes tijdelijk kan zijn en dat de mensensmokkelaars altijd andere methoden kunnen bedenken.