Toestel vloog kilometer lager

Oekraïense mijnwerkers helpen bij doorzoeken rampgebied MH17. Foto AP

Vlucht MH17 vloog op het moment dat ze werd neergehaald boven Oekraïne een kilometer lager dan vooraf was gepland. Dat schreef minister van Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) vrijdag in antwoord op Kamervragen. De piloten van het toestel van Malaysa Airlines werden door de Oekraïense luchtverkeersleiding naar een hoogte van tien kilometer gestuurd omdat een ander toestel in de buurt al op de vooraf beoogde elf kilometer vloog. Volgens Timmermans heeft de Boeing met 298 mensen aan boord geen andere route gevlogen. De minister stelt verder dat bij de eerste zoekacties door Oekraïense vrijwilligers kort na de ramp „het hoogst haalbare is gedaan”. Hoewel het niet volgens de Nederlandse normen ging, zegt het feit dat er door de onderzoekers van de repatriëringsmissie weinig stoffelijke overschotten zijn gevonden genoeg, vindt Timmermans. De Oekraïense inspanningen waren daarmee doelmatiger dan gedacht. (NRC)