Loting populaire studies maakt in 2017 plaats voor selectie

De nieuwe lichting studenten bij aanvang van de UIT-dagen, de introductieweek in Utrecht.
De nieuwe lichting studenten bij aanvang van de UIT-dagen, de introductieweek in Utrecht. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De centrale loting voor studies met een numerus fixus wordt afgeschaft en maakt vanaf het studiejaar 2017-2018 plaats voor selectie. Dat meldt het het ministerie van Onderwijs vandaag.

Onderwijsinstellingen mogen straks bij de decentrale selectie kijken naar eerdere onderwijsprestaties, persoonlijkheidskenmerken en de motivatie van aanstaande studenten. Bij de centrale loting tot nu toe speelden alleen de eindexamencijfers mee. Hoe hoger iemands middelbare schoolcijfers, hoe hoger de kans dat degene zou worden ingeloot.

Studenten mogen maximaal drie keer meedoen

Voor de selectie gelden een aantal landelijke regels. Zo mogen studenten in één jaar bij maximaal twee instellingen meedoen met de selectieprocedure. Als het gaat om opleidingen geneeskunde, tandheelkunde, fysiotherapie en mondzorgkunde mogen ze echter maar bij één instelling meedoen omdat voor deze populaire studies steevast meer aanmeldingen dan plekken zijn. In totaal mogen studenten zich maximaal drie keer opgeven voor een selectieprocedure.

Studenten kunnen zich tot 15 januari bij een opleiding met een numerus fixus aanmelden en krijgen dan uiterlijk 15 april te horen of ze zijn aangenomen. Wie een afwijzing krijgt, kan zich vervolgens tot 1 mei aanmelden bij een opleiding zonder numerus fixus. Ook studies als psychologie, diergeneeskunde, biomedische wetenschappen en bedrijfskunde hebben een numerus fixus.