Leger Lesotho ontwapent politiebureaus

De premier van Lesotho vorig jaar tijdens een bijeenkomst van de VN.
De premier van Lesotho vorig jaar tijdens een bijeenkomst van de VN. Foto EPA / Stan Honda

Het leger in Lesotho heeft vanmorgen twee politiebureaus ontwapend “in een poging het land veilig te houden”. Dat heeft een woordvoerder van het leger gezegd, bericht persbureau AP. Eerder deden berichten de ronde dat er een staatsgreep was gepleegd.

In de ochtenduren vond er een schietpartij plaats tussen militairen en agenten in de hoofdstad Maseru. Een militair en vier agenten raakten daarbij gewond. Radiostations waren ook uit de lucht. Volgens een woordvoerder van het leger is de rust nu weer teruggekeerd.

Volgens het leger was er informatie binnengekomen dat de politieagenten van plan waren om bepaalde groepen te bewapenen in aanloop naar een demonstratie aanstaande maandag. Het leger besloot in te grijpen om bloedvergieten bij de demonstratie te voorkomen. De woordvoerder van het leger zei dat de wapens zijn weggehaald en in bezit van het leger zijn. Van een staatsgreep is geen sprake:

“We zijn nu en in de toekomst niet in de positie een machtsgreep te plegen. Het enige wat wij doen is ons mandaat uitvoeren om het land en onze bezittingen te beveiligen.”

De premier van Lesotho, Thomas Thabane zei echter op de Zuid-Afrikaanse tv dat de militaire actie alle trekken had van een coup. Hij zei ook dat hij verwachtte dat Zuid-Afrika zal helpen om de orde te herstellen in het land. De premier stuurde onlangs het in 2012 gevormde parlement naar huis om zo onder een vertrouwensstemming uit te komen. Sindsdien zijn de politieke spanningen in het koninkrijk hoog, als is het land sinds de onafhankelijkheid in 1966 geregeld toneel van coups.

    • Anouk Eigenraam