Je ziet me toch niet

Foto Peter de Krom
Foto Peter de Krom

De afgelopen twee weken maakte nrc.next een portret van de Haagse Spoorwijk. Elke dag plaatsten we een reportage die een ander aspect van de wijk belichtte. Fotograaf Peter de Krom maakte er tientallen foto’s. Dit is zijn laatste.

„Normaal ben ik heel voorzichtig met het fotograferen van mensen uit de moslimgemeenschap”, zegt hij, „omdat het soms wat gevoeliger ligt. Eerst vragen, dan doen. Nu had ik deze vrouw eerst gefotografeerd en vroeg toen toestemming. Ze reageerde met humor. ‘Eh, ja hoor. Je kunt me toch niet zien.’ Ze vertelde dat ze daar elke dag zit om de duiven te voeren. Ik kreeg de afgelopen twee weken het idee dat alle culturen in Spoorwijk gemoedelijk naast elkaar leven. Ze zijn allen Spoorwijker, dat is de gemene deler.”

De Haagse Spoorwijk is een kleine wijk in stadsdeel Laak, Den Haag, met 4.157 inwoners. Nog geen kwart van de wijk is autochtoon, terwijl het gemiddelde in Den Haag op 50 procent ligt. Meer dan 25 procent is van Surinaamse afkomst, bijna 15 procent Turks, ruim 10 procent Marokkaans.

De reportageserie is terug te lezen op nrc.nl/spoorwijk