Galgenmaal

Dat vragen mensen wel eens: wat is je lievelingseten? Of: wat maak je het liefst klaar? Dat ligt nogal aan de stemming, de tijd van het jaar en van het leven. Soms sta je het liefst een dagje in de keuken, je vult een kalfsborst, laat eieren zweven in aspic, rolt zelf dolma’s, fabriekt snoezige puddinkjes en bakt vormpjes van geraspte aardappel die dan weer gevuld worden met krab, appel en gember. Een andere keer is mijn lievelingseten inktvis en garnalen met harissa op voorwaarde dat ik al harissa gemaakt had want ik heb echt géén zin om een uur in de keuken te staan.

Je kunt eindeloze lijsten opstellen met lievelingseten, maar dat betekent nog niet dat je weet wat je vanavond wilt klaarmaken. Voor een laatste keer denk ik daarom aan het galgenmaal – wat zou je eten als je nog één keer mocht kiezen Dit: Halve warme kreeft met beurre blanc. Kropsla met walnoten-mosterdvinaigrette en geroosterde walnoten. Steak tartare, met het mes gesneden, erbij wat roomboter en uitstekend Frans stokbrood. Crème brûlée op de manier van Paul Bocuse. Het is allemaal niet moeilijk klaar te maken en recepten ervoor zijn overal te vinden, ook op nrc.nl/thuiskok. Misschien nog wat aanwijzingen voor de saus bij de kreeft:

    • Marjoleine de Vos