Festivalganger met drugs heeft na betaling boete ineens strafblad

Bezoekers tijdens de afgelopen editie van Lowlands. Foto ANP / Kippa / Ferdy Damman

Wie op een festival wordt betrapt met drugs op zak kan kiezen: een boete of een taakstraf. De festivalganger tekent ter plekke voor een straf en kan daarna veelal weer verder feesten. Maar de bezoeker heeft ineens wel een strafblad. Een onwenselijke situatie vindt de Orde van Advocaten.

De Orde van Advocaten heeft zich gisteren tegen deze praktijk uitgesproken, die ook wel de ‘wasstraat’ genoemd wordt: een strafuitdeling zonder advocaat of rechter op het festivalterrein. Aanleiding was een brief van strafrechtadvocaten Juriaan de Vries en Christian Flokstra in Het Parool. Ook raadsleden van D66 in Amsterdam hebben hierover vragen gesteld.

Afgelopen editie van Lowlands werden, volgens een persbericht van het Openbaar Ministerie, 119 gevallen van drugsbezit ‘backstage afgedaan’. Dat wil zeggen dat het OM de verdachte van drugsbezit op het festivalterrein een voorstel doet tot betaling van een geldboete of een taakstraf. Het gaat hierbij om bezit van meer dan een ‘gebruikershoeveelheid’, oftewel: meer dan één pil of een halve gram. De boete, meestal een paar honderd euro, kan direct worden gepind. Daarmee is de zaak dan afgedaan.

Veroordeling onder opiumwet kan VOG bemoeilijken

Eenmaal betaald, is de veroordeling onomkeerbaar en een strafblad een feit. Hij kan niet meer worden aangevochten. Volgens de Orde van Advocaten is dat een onwenselijke situatie. Woordvoerder Robert Veldhoen van de Orde van Advocaten:

“Het is een veroordeling zonder enige rechtsbijstand. En die is niet zonder gevolgen.”

Een veroordeling onder de opiumwet, waar drugsbezit onder valt, kan bijvoorbeeld het aanvragen van een Verklaring omtrent gedrag (VOG) bemoeilijken. Veldhoen:

“Er zijn genoeg banen en studies waar je die voor nodig hebt.”

Het OM zegt verdachten daar in principe wel op te wijzen, maar geen wettelijke verplichting te hebben om dat te doen. Het is de vraag of iemand daar op zo’n moment een weloverwogen beslissing over kan nemen, zegt advocaat Juriaan de Vries.

“Als je op een festival wordt betrapt op drugsbezit, is de kans aanzienlijk dat je niet helemaal nuchter meer bent. Dan denk je eerder: hoe kom ik zo snel mogelijk terug naar het feest?”

    • Thomas Rueb